Διεθνής ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων | 18 Μαΐου 2017

administrator Δελτία τύπου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Για το έτος 2017, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη 18 έως την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ανατολικής Αττικής. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

Πέμπτη 18 Μαΐου

«Έργα και ημέρες του Ηρώδη Αττικού»
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Ώρες: 11:00-12:00
ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 22940 55155
email επικοινωνίας: efaanat@culture.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Πλαταιών 114, Βρανάς Μαραθώνα

Κυριακή 21 Μαϊου 2017

«Ηρώδης Αττικός ο Μαραθώνιος: Άρρητες ιστορίες»
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Ώρες: 12:00-14:00
ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 22940 55155
Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Πλαταιών 114, Βρανάς Μαραθώνα

email επικοινωνίας: efaanat@culture.gr

Η εκδήλωση καθώς και η έκθεση παλιάς φωτογραφίας, αναβάλλονται, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν από εχθές στην περιοχή μας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία που προσεχώς θα ανακοινωθεί.

Πέμπτη18 Μαΐου 2017

Μουσική εκδήλωση
«Εκείνα που δεν λέγονται μπορούν και τραγουδιούνται»
Ώρες: 19.30 –
ελεύθερη είσοδος
Λαογραφικό Μουσείο Μαραθώνα
Μιλτιάδου Μαντά 12, ΜαραθώναςΑπό τις 16:00 το απόγευμα το Μουσείο θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και παράλληλα για εκείνη την ημέρα θα λειτουργεί έκθεση παλιάς φωτογραφίας)

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό με δωρεάν είσοδο για το κοινό, από τις 16:00 μ.μ. και όλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •