Ηλίας Ψηνάκης

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1958 με γονείς τους Παναγιώτη και Αλίκη Ψηνάκη. Έχει ακόμη έναν αδερφό τον Γιώργο ο οποίος ζει στις Φιλιππίνες και ασχολείται εκεί με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ψηνάκη. Ως μαθητής ο Ηλίας Ψηνάκης, φοίτησε στην Λεόντειο Σχολή. Σπούδασε International Business και International Marketing σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ και κατέχει Master και στους δύο αυτούς τομείς.

Στη μέχρι σήμερα ζωή του έχει γνωρίσει και συναναστραφεί με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.
Μερικοί μόνο από αυτούς είναι: Andy Warhol, Alighiero Boetti, Franco Zeffirelli, Μελίνα Μερκούρη, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Τσαρούχης, Ειρήνη Παππά, Βασίλης Φωτόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλοι.

Η πολιτική του δράση άρχισε με την εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος Αθηνών στο πλευρό του Νικήτα Κακλαμάνη. Εξελέγη πρώτος σε ψήφους ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους όλων των συνδυασμών κι εργάστηκε ενεργά για την προώθηση της εικόνας της Αθήνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα ανέλαβε την πρωτοβουλία και τη στήριξη της ενέργειας “Για ένα πιάτο φαϊ”, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την μη κυβερνητική οργάνωση “Αποστολή”. Μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας, χιλιάδες πολίτες κάλυψαν και καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε φαγητό. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη στηριχθεί από δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες στην Ελλάδα αλλά καί το εξωτερικό, ενώ στα άμεσα σχέδια του Δημάρχου Μαραθώνα είναι η επέκταση της και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ανάγκη.

Στις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2014, ο Ηλίας Ψηνάκης ηγήθηκε του συνδυασμού “Πολίτες”, ως υποψήφιος στο Δήμο Μαραθώνα, στην περιοχή όπου έχει επιλέξει να κατοικεί μόνιμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι δημότες εμπιστεύθηκαν το όραμά του και τον εξέλεξαν νέο Δήμαρχο απο τον πρώτο γύρο (18 Μαίου 2014) με το ποσοστό του 53,55% επί του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ηλίας Ψηνάκης μαζί με τη νέα δημοτική αρχή, ορκίστηκε την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. Κατά την τελετή ορκωμοσίας, περιέγραψε το όραμά του για την αξιοποίηση της περιοχής του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, του Βαρνάβα και του Γραμματικού, που βασίζεται σε εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με άξονες τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.