mar

Ανακοίνωση Δημάρχου Μαραθώνος για τη νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό

websupport Δελτία τύπου

Με νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού, απαντά ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, μετά τη σιωπηρή  άρνηση  του υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, στο αίτημα του Δήμου, να ανακληθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, (ΑΕΠΟ),  ως ανεπίκαιρη και παρωχημένη και να εκδοθεί νέα Περιβαλλοντική  Μελέτη, βάση των οδηγιών τη Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την απόλυτη πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη και αυτή τη φορά θα πράξει το καθήκον της, μέσω της νομικής συμβούλου του Δήμου κ. Σιούτη, ο Δήμαρχος Μαραθώνα ζητά να κριθούν ως μη νόμιμες οι πράξεις του υπουργείου και να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως διατυπώνονται από τις γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων, καθώς  και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο Δήμος Μαραθώνα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό και τους τελευταίους 14 μήνες η νέα δημοτική Αρχή με τον Στέργιο Τσίρκα, έχει αρχίσει νέο  δικαστικό αγώνα κατά της διάπραξης  αυτού  του εγκλήματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κατάθεση σήμερα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην οποία περιλαμβάνονται και γνωμοδοτήσεις επιστημόνων για την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η θέση που χωροθετήθηκε ο  ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι τελείως ακατάλληλη, επειδή:

  1. Υπάρχει ρέμα το οποίο εκβάλλει στον Ευβοϊκό κόλπο δίπλα στην παραλία Σέσι, στα όρια της θαλάσσιας περιοχής NATURA 2000, επάνω σε 37 πηγές υδροληψίας
  2. Θεωρείται απολύτως βέβαιη η διαπερατότητα των συγκεκριμένων εδαφών από τα υγρά υπολείμματα, λόγω της σαθρότητας τους
  3. Ενδέχεται να επηρεάσει και την ποιότητα των νερών της Λίμνης του Μαραθώνα
  4. Λόγω της γεωμορφολογίας και της ύπαρξης του ρέματος θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση και τεράστια καταστροφή, στο θαλάσσιο περιβάλλον του Ευβοϊκού Κόλπου.
  5. Βρίσκεται πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα του Ωρωπού, μόλις σε 2 χιλιόμετρα απόσταση

Ο δήμος Μαραθώνος μιλά για «ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει η λειτουργία του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού Μαραθώνα». «Τα τοξικά αέρια που θα εκλύονται καθημερινά από τα εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών τα οποία  θα εναποτίθενται και τα υγρά απόβλητα που θα εκβάλλονται στο Νότιο Ευβοϊκό από το ρέμα που βρίσκεται στο μέσον του ΧΥΤΑ-Υ θα καταστρέψουν  αρχαιολογικούς χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, ο αρχαιολογικός χώρος του Μαραθώνα, ο Ραμνούς, η Κυνοσούρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκρά τοπία», επισημαίνει ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, ο Δήμαρχος Μαραθώνος, ζητά από τους πολίτες του Δήμου, να είναι σε επαγρύπνηση και δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα υποστείλει τη σημαία για το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται στην ήδη υποβαθμισμένη Ανατολική Αττική.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •