Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ύδρευσης για τις ανυπόστατες και προκλητικές ανακοινώσεις του προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα

websupport Δελτία τύπου, Υπηρεσία Ύδρευσης

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα κ. Σπύρος Ηλίας συνεχίζει με ατεκμηρίωτες και προπαγανδιστικές ανακοινώσεις βασιζόμενες στην αμάθεια, να διασπείρει την κινδυνολογία και τον πανικό στους κατοίκους, σχετικά με το δίκτυο υδροδότησης της Κοινότητας και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Και είναι λογικό κάποιοι κάτοικοι να πανικοβάλλονται μιας και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό άμεσα συνυφασμένο με την υγεία.

Ενεργά δίκτυα υδροδότησης κατασκευασμένα από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες στο εξωτερικό. Τόσο η ΕΥΔΑΠ σε επίσημο ενημερωτικό έγγραφο όσο και ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)  αναφέρουν σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ο αμίαντος είναι ένα επιβλαβές για την υγεία υλικό μόνο σε εισπνεόμενη μορφή.

Με την κοινοτική οδηγία 98/83 και την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 δε, ο αμίαντος δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των παραμέτρων ποιότητας του νερού που υπόκεινται σε έλεγχο και αφορούν τοξικές ουσίες οι οποίες έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία των καταναλωτών. Το από 19/01/23 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που έχει κοινοποιηθεί και στον πρόεδρο της Κοινότητας Βαρνάβα αναφέρει επίσης πως η παράμετρος του αμιάντου δεν περιλαμβάνεται στις ποιοτικές (χημικές ή ενδεικτικές) παραμέτρους ελέγχου του πόσιμου νερού, όπως αυτές καθορίζονται από την ΚΥΑ Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/17 (ΦΕΚ 3282/Β/19-09-2017) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» η οποία έχει εκδοθεί σε εναρμόνιση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015).

Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους κατοίκους της Κοινότητας Βαρνάβα και στις ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες του κ. Σπύρου Ηλία απαντάμε με τα επίσημα έγγραφα φορέων που είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε αλλά και με τις τεκμηριωμένες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Υπηρεσία Ύδρευσης Δήμου Μαραθώνος για την αναβάθμιση του δικτύου και της ποιότητας του πόσιμου νερού αντίστοιχα.

1. Από την Υπηρεσία Ύδρευσης γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον έλεγχο ποιότητας του νερού ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητα χρήσης του από τους κατοίκους. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στις τέσσερις Κοινότητες δηλαδή σε όλο το δίκτυο του Δήμου μας όπου πληροφοριακά και μόνο, ξεπερνά τα 500 χλμ. Σε τόσους ελέγχους που έχουν γίνει στο δίκτυο υδροδότησης του Βαρνάβα την τελευταία τριετία περί καταλληλότητας του νερού προς ανθρώπινη χρήση, δεν έχουμε πάρει ούτε μια φορά αρνητικά αποτελέσματα ή απαγόρευση χρήσης. Και αυτό γιατί η συντήρηση του δικτύου εκτελείται από την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου μας με μεθοδικότητα και προγραμματισμό.

2. Η Υπηρεσία Ύδρευσης γνωρίζει την κατάσταση του δικτύου στον Δήμο και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του προς όφελος των κατοίκων. Ειδικά την τελευταία τριετίαόσον αφορά στο δίκτυο του Βαρνάβα:

  1. Έχουμε πραγματοποιήσει και προγραμματίσει τμηματικές αλλαγές αγωγών. 
  2. Έχουμε κάνει συντηρήσεις μεγάλης έκτασης στα αντλιοστάσια.
  3. Έχουμε συντηρήσει και αποκαταστήσει δεξαμενές που ήταν παρατημένες για πολλά χρόνια.
  4. Έχουμε πετύχει την καθολική υδροδότηση της παραλίας Βαρνάβα.

3. Η υπηρεσία μας επίσης έχει προβεί σε έργα μεγάλης σημασίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του Δήμου μας όπως:

  1. Αντικατάσταση δικτύου σε Μάτι – Ζούμπερι (ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του έργου).
  2. Τμηματικές αλλαγές αγωγών στην Νέα Μάκρη (ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του έργου).
  3. Διαχωρισμός δικτύων Δήμων Ραφήνας -Νέας Μάκρης, κατάργηση του παλαιού δικτύου Ν. Βουτζά καθώς και αντικατάσταση των αντικαταθλιπτικών αγωγών με νέους και σύνδεση στο νέο δίκτυο (ολοκληρωμένο).
  4. Σύνδεση του Γραμματικού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (ολοκλήρωση διαγωνισμού – κατακύρωση εργολάβου).
  5. Υποβολή μελέτης και αίτηση χρηματοδότησης ύψους 25 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για έργο που αφορά στην αντικατάσταση αγωγών και στην τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων στην Κοινότητα του Μαραθώνα.

 Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η ειλικρινής διάθεση από μέρους μας για την επίλυση, τόσο των πολλών χρόνιων προβλημάτων στο δίκτυο του Βαρνάβα, όσο και του εκσυγχρονισμού του δικτύου του Δήμου μας συνολικά.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω τεκμηριωμένων αιτιάσεων που σας παραθέτουμε, για μια ακόμα φορά σας καλούμε να λογικευθείτε και να σταματήστε την παραπληροφόρηση των κατοίκων με την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σωτηρίου Βαγγέλης

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δικτύων

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •