Ανοιχτή επιστολή της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Μαραθώνος

websupport Δελτία τύπου

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ενόψει Καλοκαιριού, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα, στα πλαίσια της τακτής ενημέρωσης κι επικοινωνίας της Υπηρεσίας μας με σας.

Είναι γνωστό για όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος ότι όταν αναλάβαμε καθήκοντα εννέα μήνες πριν, η περιοχή έμοιαζε με απέραντη χωματερή! Μία κατάσταση απελπιστική, από τον Βαρνάβα έως τον Νέο Βουτζά!

Δώσαμε τον αγώνα μας, έναν καθημερινό και ατελεύτητο αγώνα, με τα πενιχρά μέσα που διαθέταμε ως Δήμος, καταφέραμε εντούτοις, να φέρουμε τα πράγματα σε λογαριασμό, να βάλουμε μία τάξη, έτσι ώστε να ξεκινούμε το πρωί με πρόγραμμα και να τηρείται μία ισορροπία στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ειδικά σ’ επίπεδο καθαριότητας των οικιακών απορριμμάτων, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα! Παραλάβαμε μία κατάσταση στο μείον και είμαστε ήδη, στο συν και πάνω από τη μέση τουλάχιστον, για να μην πούμε ότι έχουμε φτάσει στο άριστο.

Εκεί που χρειάζεται ακόμα δουλειά, ενώ απαιτείται και η δική σας κατανόηση, υπομονή και συνεργασία είναι στην αποκομιδή των ογκώδη απορριμμάτων (στρώματα, οικοσυσκευές, έπιπλα) καθώς επίσης κλαδιών και άλλων υλικών από τους καθαρισμούς κήπων.

Ανέκαθεν, στον συγκεκριμένο τομέα, την εποχή της Άνοιξης – αρχές Καλοκαιριού, η Υπηρεσία Καθαριότητας επιβαρύνεται τα μέγιστα, καθώς οι συμπολίτες μας, οι οποίοι (εκτός των άλλων) διατηρούν στην περιοχή μας εξοχικά, καθαρίζουν σπίτια και κήπους. Η φετινή συγκυρία, με το τρίμηνο της καραντίνας που προηγήθηκε, όπου πολλοί από τους παραθεριστές δεν είχαν καταφέρει να έρθουν στον Δήμο μας, έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς έχουν έρθει όλοι μαζί και όλοι μαζί καθαρίζουν σπίτια και κήπους, δημιουργώντας τεράστιους όγκους απορριμμάτων!

Κι ενώ η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, είναι υπομονετικοί, δείχνοντας κατανόηση και αποφεύγοντας να βγάζουν τα απορρίμματα στους δρόμους, υπάρχουν δυστυχώς, κάποιοι που δεν κατανοούν το πρόβλημα και πιστεύουν ότι δεν θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε άμεσα!

Η πραγματικότητα λοιπόν, είναι ότι δεν μπορούμε, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων και όχι ότι δεν θέλουμε!

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν άπαντες, ότι ο πληθυσμός στην περιοχή μας, τριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Και φέτος, λόγω πανδημίας, δεν έχουμε ακόμα, τα έκτακτα άτομα από το Υπουργείο Εσωτερικών που προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο (περίπου 72 τον αριθμό) για την κάλυψη των αυξημένων αυτών εποχιακών αναγκών.

Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα, με όσα μέσα διαθέτουμε, υπερβάλλοντας εαυτούς, όπως κάναμε και στην περίοδο της καραντίνας, όπου είμαστε συνέχεια έξω, βάζοντας σε κίνδυνο την υγείας μας, καταφέρνοντας ωστόσο, να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους εργαζομένους στον τομέα της Καθαριότητας, για την ευσυνειδησία και την έμπρακτη αγάπη προς τον τόπο μας. Να τονίσω επίσης, κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος, ότι αρκετοί εκ των εργατών, ενώ είχαν δικαίωμα για λήψη άδειας ειδικού σκοπού λόγω κορωνοϊού, δεν έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος, παρά έμειναν στις επάλξεις, συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά με αυταπάρνηση, πείσμα και μεράκι.

Επαναλαμβάνω κλείνοντας, την έκκληση προς τους συμπολίτες μας, όπως βοηθήσουν την Υπηρεσία Καθαριότητας στο δύσκολο έργο, επιδεικνύοντας υπομονή και κατανόηση. Για όσους συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν τη διαδικασία αποκομιδής, γίνεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία, όπου ο επόπτης πραγματοποιεί την αυτοψία και ορίζει την ημερομηνία αποκομιδής, αφού προηγουμένως έχει καταβληθεί το ανάλογο τέλος.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Δικτύων και Υποδομών

Χρήστος Στάμος

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •