Επίσκεψη του Δήμαρχου Μαραθώνος στο Υπουργείο Τουρισμού για τις Επιχειρήσεις στο Μάτι

Τμήμα Πληροφορικής Δελτία τύπου

Τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη επισκέφτηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο κλιμάκιο του Δήμου Μαραθώνος, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019.

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και οι ξενοδόχοι από το Μάτι (μια και τα περισσότερα ξενοδοχεία του Δήμου Μαραθώνος βρίσκονται στο Μάτι): κα Νατάσσα Καρβέλα (Ξενοδοχείο «Μάτι») κα Χριστίνα Τόμσον (Ξενοδοχείο «Μυρτώ») και κ. Γιώργος Παππάς (Ξενοδοχείο «Cavo Verde») συνόδεψαν τον Δήμαρχο Μαραθώνος προκειμένου να συζητήσουν με τον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και να υποβάλλουν σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα.

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες μετά τον Ιούλη του 2018 η μη τήρηση κυβερνητικών υποσχέσεων, αλλά και οι αδικίες που παρατηρούνται στην κατανομή επιδομάτων και λοιπής βοήθειας, περιγράφονται στο εν λόγω υπόμνημα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ο υπουργός Τουρισμού έκρινε ως δίκαιο και λογικό. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου να παρακολουθήσουν κι ερευνήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης και αφού τον ενημερώσουν, θα προωθήσει προς επίλυση εκείνα τα αιτήματα που δύναται να υλοποιηθούν.

«Όπως τονίζαμε προεκλογικά, οι πληγείσες από τις φωτιές, περιοχές του Δήμου μας και το ξαναζωντάνεμά τους, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τη στήριξη των φίλων επιχειρηματιών στον τομέα του Τουρισμού, στυλοβατών της Οικονομίας του Δήμου και της κοινωνίας μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας με το πέρας της επίσκεψης στο Υπουργείο Τουρισμού.

Ακολουθεί το υπόμνημα όπως κατατέθηκε στον υπουργό Τουρισμού:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Διανύουμε ήδη τον δέκατο έκτο μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι από εμάς, ακόμα και όσοι πιστέψαμε και ελπίσαμε στην γρήγορη αποκατάσταση και αναγέννηση της περιοχής, όπως μας διαβεβαίωναν όλα τα ύψιστα στελέχη της κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συνειδητοποιούμε πλήρως τη ζημιά που έχει προκληθεί στην περιοχή συνεπεία της πυρκαγιάς και της ολιγωρίας που υπήρξε από πλευράς κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο ΜΑΤΙ δραστηριοποιούνται έξι ξενοδοχεία τα οποία -εκτός των υλικών τους ζημιών- έχουν υποστεί τραγικές συνέπειες λόγω της λειτουργίας τους εντός πυρόπληκτης περιοχής. Το ΜΑΤΙ αν δεν γίνουν κάποιες συντονισμένες και γρήγορες κίνησεις αποκατάστασης θα μετατραπεί από ένα πανέμορφο resort σε μία αποκρουστική και έρημη περιοχή. Η φήμη της περιοχής μας πραγματικά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά συνέπεια και το κεφάλαιο «ΦΗΜΗ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ» των επιχειρήσεών μας.

Έχουν προκύψει αλλαγές στο τουριστικό σκηνικό της περιοχής ΜΑΤΙ μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και είναι οι ακόλουθες:

  1. TOUR OPERATOR οι οποίοι ήταν χρόνια συνεργάτες μας, μας στήριξαν και συνέχισαν τη συνεργασία τους για το 2019 διακόπτουν τη συνεργασία τους για το 2020, απογοητευμένοι από την όψη της περιοχής και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και καταργούν τον προορισμό ΜΑΤΙ από τους καταλόγους τους για το 2020.
  2. Το 90% πλέον των κρατήσεών μας είναι πλέον μονοήμερα stay. Ήδη οι tour operator κατά τη διάρκεια του 2019 σταμάτησαν να στέλνουν group με παραμονή άνω της μίας ημέρας που είναι αντιοικονομικό για τα ξενοδοχεία. Επίσης, το 2019 οι πρακτορειακοί πελάτες έκαναν άφιξη το βράδυ αργά και αναχώρηση νωρίς το πρωί, ίσα ίσα για έναν ύπνο πριν φύγουν για νησιά η το αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ξενοδοχεία ήταν έρημα ενώ όλα τα επιμέρους τμήματα (bar, εστιατόρια, πισίνες, spa κ.α.) έπρεπε να παραμένουν ανοικτά δυστυχώς χωρίς πελάτες. Επιπροσθέτως οι tour operator αντιλαμβανόμενοι τη δυσχερή αυτή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας ζητούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών από τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουμε ήδη διαμορφώσει.

Οι ελάχιστοι μεμονωμένοι πελάτες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι είτε δεν έρχονται καθόλου αλλά και όταν έρθουν έχουν να κάνουν αρνητικά σχόλια για την περιοχή και το περιβάλλον. Οι δε επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που στήριζαν τα ξενοδοχεία ιδίως τους δύσκολους μήνες – χαμηλή περίοδο εξαφανίσθηκαν τελείως.

Σας παραθέτουμε επιγραμματικά τι ενέργειες έχουν ήδη γίνει από πλευράς μας και τι πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την αποκατάσταση του τουριστικού κλίματος που επικρατεί στο ΜΑΤΙ.

Ένα χρόνο περίπου πριν, όλοι οι επιχειρηματίες εκλήθησαν από την Περιφέρεια να καταθέσουν φακέλους με ότι ζημιές είχε υποστεί η κάθε επιχείρηση συνεπεία της πυρκαγιάς. Στη συνέχεια κλιμάκιο μηχανικών από την Περιφέρεια επισκέφθηκε την κάθε επιχείρηση και επιβεβαίωσε τις ζημιές που είχαν καταγραφεί.

Με μεγάλη μας έκπληξη, πριν από λίγες ημέρες, ανακαλύψαμε τα ακόλουθα:

  1. Άρχισαν να εκταμιεύονται ελάχιστες αποζημιώσεις προς επιχειρήσεις, από τις οποίες αφαιρούνται οι αποζημιώσεις που έχουν ληφθεί από τις ασφαλιστικές ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα ποσά να είναι πάρα πολύ μικρά ή και ανύπαρκτα. Αυτό είναι εντελώς παράλογο διότι τα χρήματα των ασφαλιστικών είναι ανταποδοτικά και ανεξάρτητα της υποχρέωσης του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών. Παραδόξως αυτό δεν συνέβη στα σπίτια που είχαν ιδιωτική ασφάλιση που πήραν και χρήματα από ασφαλιστικές και πλήρη κρατική συνδρομή.

Αν θεωρητικά κάποια επιχείρηση δεν είχε ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη πυρός κατά την περίοδο της πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου 2018, το κράτος αναλαμβάνει την καθ’ ολοκληρία αποζημίωσή του και αγνοεί πλήρως τους έχοντες ιδιωτική ασφάλεια την οποία αδρά πληρώνουν επί σειρά ετών. Δηλαδή τιμωρούνται οι σοβαρές επιχειρήσεις? Η οποιαδήποτε αποζημίωση από πλευράς κράτους αποτελεί μία ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας ζημιάς υλικής και αύλου που έχουμε υποστεί και η οποία άυλος είναι ανυπολόγιστη.

  1. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αποζημιώνονται υπάρχουν και επιχειρήσεις εκτός του περιγράμματος της πυρόπληκτης περιοχής. Δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση να αποζημιωθούν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις των πληγέντων Δήμων, μόνο αφού πρώτα έχουν πλήρως αποζημιωθεί όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις εντός του περιγράμματος της πυρόπληκτης περιοχής Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι – Προβάλινθος – Νέος Βουτζάς – Αμπελούπολη.
  2. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της πυρόπληκτης περιοχής έχουν καταθέσει φακέλους για την υπαγωγή τους σε ΕΣΠΑ απευθυνόμενο στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις (ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ενίσχυση επιχειρήσεων των πληγέντων Δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνος από τις πλημμύρες της 15/1112017 και από τις πυρκαγιές της 23Π/2018). Αιτούμεθα να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες υπαγωγής και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης ζημιών των επιχειρήσεών μας. Η άμεση υπαγωγή μας στο προαναφερόμενο ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε τώρα τον χειμώνα σε εργασίες απαραίτητες για την αξιοπρεπή λειτουργία μας.
  3. Αιτούμεθα την διαμεσολάβησή σας στις τράπεζες προκειμένου να χορηγηθούν άτοκα δάνεια προς τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.

Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτουμε ζημιές πέρα των καταγεγραμμένων οι οποίες ακόμα και εάν όλα τα προηγούμενα αιτήματά μας εξ’ ολοκλήρου ικανοποιηθούν, αυτά δεν έχει καν καταγραφεί.

  1. Αιτούμεθα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μας για τα επόμενα 5 χρόνια (σύμφωνα με τη γνώμη των μηχανικών του Υπουργείου τόσος τουλάχιστον χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της περιοχής). Αυτό θα μας βοηθήσει στο να συνεχίσουμε τη λειτουργία όλων των τμημάτων των ξενοδοχείων, απασχολώντας ικανό αριθμό εργαζομένων ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
  2. Αιτούμεθα τη χρησιμοποίηση κοινοτικών κονδυλίων – deminimis για τα οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι εκμετάλλευσης
  3. Αιτούμεθα και λήψη κάποιας μέριμνας στο τομέα των εταιρειών που διεκδικούν ποσά για συγγενικά δικαιώματα τραγουδιστών, συνθετών κ.λπ. και συνεχώς απειλούν με αγωγές.
  4. Αιτούμεθα την προβολή – υποστήριξη της περιοχής. Η διοργάνωση ημερίδων ή άλλων εκδηλώσεων που μπορούν να διοργανωθούν στην περιοχή μας θα έδινε ζωή στο ΜΑ ΤΙ και συγχρόνως θα αποτελούσε μία έμμεση προβολή της περιοχής μας, ένα τρόπο να γίνει γνωστό ότι το ΜΑΤΙ παρόλη τη ζημιά που έχει υποστεί εξακολουθεί ακόμα να είναι ένας δελεαστικός τουριστικός προορισμός.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •