ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ο τόπος | οι άνθρωποι | η παράδοση


Το Λαογραφικό Κέντρο Προβολής Μαραθώνιας Κληρονομιάς του Δήμου Μαραθώνα έχει έδρα στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα, ενός ιστορικού τόπου με πλούσια λαογραφική παράδοση και μακρά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο, που χτίστηκε το 1880 και φιλοξένησε κατά καιρούς το Δημοτικό Σχολείο αλλά και το Πρώτο Γυμνάσιο της Ανατολικής Αττικής. Ως Γυμνάσιο λειτούργησε από το 1949 με απόφαση του βουλευτή Μιλτιάδη Μαντά, πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος, καταγόμενου από το Γραμματικό και κάτοικο Μαραθώνα. Από τότε ο δρόμος έμπροσθεν του κτιρίου ονομάστηκε «Μιλτιάδη Μαντά». Αργότερα, το 1973 στέγασε το Δημαρχείο της Κοινότητας Μαραθώνα. Σήμερα στον ίδιο χώρο υπάρχει και το υπαίθριο Δημοτικό θεατράκι «Βασίλης Τσάγκλος».

Πριν εκλείψουμε και μεις, ας συγκεντρώσουμε την κληρονομιά μας και ας την προσφέρουμε στα παιδιά μας
William Durant

Η δημιουργία αυτού του χώρου ήταν διαχρονική επιθυμία των γηγενών Μαραθωνιτών, οι οποίοι είχαν πολλούς λόγους να προβάλλουν τα λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία που οι ίδιοι διαμόρφωσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, αλλά και των νεότερων κατοίκων, των εσωτερικών μεταναστών, που εγκαταστάθηκαν μεταπολεμικά στο Μαραθώνα και διεκδίκησαν γρήγορα ενεργό ρόλο στην πολιτιστική πραγματικότητα του Μαραθώνα.
Οι κάτοικοι του Μαραθώνα, εμπιστεύτηκαν, δώρισαν και συνεχίζουν να δωρίζουν στη Δημοτική Αρχή, πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια των προγόνων τους προσωπικά και σπάνια, που ως απόγονοι των αρχικών κτητόρων φύλαξαν ευλαβικά για πολλές δεκαετίες σε σεντούκια και κασέλες και τα παραχώρησαν με αγάπη στην πόλη τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σημερινούς κατοίκους, τους νεότερους και σε όποιον ενδιαφέρετε για την ιστορία και τις λαογραφικές παραδόσεις, να γνωρίσουν τις Ελληνικές τους ρίζες.

Στην έκθεσή μας περικλείεται όλος ο πλούτος της τοπικής λαϊκής παράδοσης δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να μάθει τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και να επιδιώξει την επαφή με τους προγόνους και την κληρονομιά τους. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα κρίκο του χθες με το σήμερα.
Τα εκθέματα βρίσκονται τοποθετημένα σε τέσσερις αίθουσες όπου δίνετε η δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μία πλήρη εικόνα του ιδιωτικού βίου των Μαραθωνιτών του περασμένου αιώνα. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες, τα συμπληρώματά τους, τα κοσμήματα και τα προικιά, τα υφαντά, τα αντικείμενα και σκεύη μιας άλλης εποχής, έξυπνα τοποθετημένα μέσα στο χώρο , φορτίζουν συγκινησιακά τον επισκέπτη.
Το φωτογραφικό υλικό λειτουργεί ενοποιητικά είτε ως αυτόνομο θέμα , είτε ως σύνθεση , είτε ως εικαστικό φόντο ενισχύοντας το αντικείμενο που εκτίθεται. Όλα τα εκθέματα προβάλουν το δικαίωμα κάθε γενιάς που πέρασε να παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη. Ο συνεχής εμπλουτισμός τους και η διάδοσή τους ας γίνει το κύριο μέλημα και της σημερινής γενιάς.
Στόχος του Λαογραφικού Κέντρου Προβολής της Μαραθώνιας Κληρονομιάς είναι να αποτελέσει ένα διαχρονικό εργαστήρι για τη μελέτη της ιστορίας της περιοχής του Μαραθώνα, ένας τόπος αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής,ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και ο συνεκτικός κρίκος μιας κοινωνίας με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, βαθιές παραδόσεις και ανοικτούς ορίζοντες.

Το Λαογραφικό Κέντρο Προβολής λειτουργεί καθημερινά και όλο το χρόνο μετά από ραντεβού. Σας προσκαλούμε σε ένα υπέροχο ταξίδι στην παράδοση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διεύθυνση: Μιλτιάδου Μαντά 12

22943-20904, 20940

 dkmarathon@marathon.gr