Μαραθώνιες συνεδριάσεις και διαπραγματεύσεις για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

administrator Δελτία τύπου

Σε «κρίσιμο στάδιο» για την επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει τα μέγιστα, την ευρύτερη περιοχή, για περισσότερο από 15 χρόνια, έχει εισέλθει ο Δήμος Μαραθώνος.

Το ζήτημα της χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Γραμματικού έχει τεθεί πλέον, σοβαρά επί τάπητος, με την Περιφερειακή Αρχή της Αττικής και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνος να μεταφέρουν τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, από τους δρόμους και τα «χαρακώματα» στο τραπέζι της ειλικρινούς, ουσιαστικής και καλοπροαίρετης συζήτησης και διαπραγμάτευσης.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, μετά από σχετική πρόσκληση του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, σύσκεψη μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών, Περιφέρειας και Δήμου Μαραθώνος.

Στην πολύωρη αυτή κι επί της ουσίας διαπραγμάτευση, όπως εξελίχθηκε, έλαβε μέρος αντιπροσωπεία του Δήμου Μαραθώνος μ’ επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας, παρουσία φυσικά, του ίδιου του περιφερειάρχη. Είχε προηγηθεί σειρά ενεργειών και δραστηριοτήτων που οδήγησαν στην εν λόγω συνάντηση, η οποία ουδέποτε είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, γεγονός που καταδεικνύει αν μη τι άλλο, την αδιαμφισβήτητη πρόθεση των δύο πλευρών, όπως βρεθεί λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα.

Η υπόθεση «ΧΥΤΑ Γραμματικού» όπως είναι γνωστή, αναθερμάνθηκε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕ.ΣΥ.) για δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Ακολούθησε ομοβροντία αντιδράσεων από τη Δημοτική Αρχή, Συλλόγους και Φορείς της περιοχής, αλλά και συντονισμένες ενέργειες, ήτοι: συνεδριάσεις, τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του έργου, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Μαραθώνος κ. Στέργιο Τσίρκα, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συνέχιση του δικαστικού αγώνα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνος εξέφρασε πολλάκις, τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις, αλλά και την αποφασιστικότητα για δικαίωση του λαού της περιοχής, που αντιδρά από την πρώτη στιγμή, στην επιλογή του χώρου, καταθέτοντας ατράνταχτες αποδείξεις για την ακαταλληλότητά του.

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως, μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, μετατίθενται για αρκετές εβδομάδες αργότερα, αφού κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης στην Περιφέρεια Αττικής, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων, τα εξής: σύσταση Ειδικής Επιτροπής από στελέχη της Περιφέρειας, του Δήμου Μαραθώνος, καθώς επίσης κι εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων προκειμένου ν’ αναλυθούν και διερευνηθούν σε βάθος, ενστάσεις και αποκλίσεις, σε αναζήτηση της λεγόμενης «χρυσής τομής». Επίσης, συμφωνήθηκε να επιδειχθεί ψυχραιμία και σύνεση, προς αποφυγήν ανώφελων εντάσεων κι επεισοδίων, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξουν «ανέντιμοι αιφνιδιασμοί» από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τέλος, να διευκρινιστεί ότι, παρά το γεγονός της συγκαταβατικής διάθεσης για πολιτισμένο διάλογο, η Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος επιμένει στη νομική οδό, αναμένοντας τις αποφάσεις των Δικαστηρίων από τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Μαραθώνος κ. Στέργιο Τσίρκα, οι: Ν. Πέππας – αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Β. Κόκκαλης – αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γ. Σελίμης – εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας, Θ. Κατσιγιάνννης – εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Ελευθέριος Ψαρουδάκης – στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιος για χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε., Ελένη Βελγάκη – Διευθύντρια Αναπτυξιακών έργων Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος – Διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας, ο επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων Β. Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Π. Δημητρόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κ. Φλώρος, Θεοδώρα Αραμπατζή – προϊσταμένη τμήματος υδραυλικών της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων, Ευστράτιος Παγωτέλης – Διευθυντής Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας, Χρήστος Στάμος – Αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθαριότητας, Κώστας Τσίρκας – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος, Ευάγγελος Κυπαρίσσης – αντιδήμαρχος Μαραθώνος, Δήμητρα Λαπαρού – δημοτική σύμβουλος Μαραθώνος, Νικόλαος Στεφανίδης – δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Διονύσης Σοχωράκης – Αντιπρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα, Δημήτρης Καζαζάκης – Πρόεδρος του Συλλόγου «Κέντρο Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος Β.Α. Αττικής, Ηλέκτρα Κούτρα – Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνος Παπαδιγενόπουλος – Επικεφαλής κατοίκων Μαραθώνα, Νίκος Παπαστασινόπουλος – νομικός σύμβουλος Δήμαρχου Μαραθώνος, Κατερίνα Λιούτα – εκπρόσωπος ομάδας πολιτών «Εν δράσει», Αργυρώ Σαλιάρη – εκπρόσωπος του συλλόγου ΣΕΣΙ.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •