Πρακτικό Συνεδρίασης 6/2021 της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Μαραθώνος

websupport Εκτελεστική Επιτροπή

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

από το Πρακτικό Συνεδρίασης υπ’ αριθμ. 3/2021 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Μαραθώνος

Σήμερα, 27 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος, διεξήχθη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου δια περιφοράς (σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 643/69472/24-9-2021 και 426/77233/13-11-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών) μετά από πρόσκληση των μελών της. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο εννέα (9) μελών βρέθηκαν παρόντα τα εννέα (9) μέλη.

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΑΠΟΝΤΕΣ

1

Τσίρκας Στέργιος

Πρόεδρος

 

2

Κυπαρίσσης Ευάγγελος

Τακτικό μέλος

 

3

Μπατζές Νικηφόρος

Τακτικό μέλος

 

4

Μπούσουλας Ιωάννης

Τακτικό μέλος

 

5

Μπούφης Κωνσταντίνος

Τακτικό μέλος

 

6

Παπαϊωάννου Δημήτριος

Τακτικό μέλος

 

7

Στάμος Χρήστος

Τακτικό μέλος

 

8

Σωτηρίου Ευάγγελος

Τακτικό μέλος

 

9

Τσακιργιάννης Βασίλειος

Τακτικό μέλος

 

Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μαραθώνος κ Νικόλαος Ζολοταριώφ.

Τα πρακτικά τηρήθηκαν από τη Δημοτική Υπάλληλο και γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής κα Σαφρά Μαρία.

Κατόπιν των ανωτέρω, άρχισε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Μαραθώνος.

Θέμα 3ο: Συντονισμός & ετοιμότητα των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022 – λήψη αναγκαίων και κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, λαμβάνοντας τον λόγο, εισηγήθηκε το θέμα ως εξής:

Ο Δήμος μας λόγω της κλιματικής αλλαγής λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον σχεδιασμό και την θωράκιση όλων των κοινοτήτων που ανήκουν σε αυτόν για να αντιμετωπιστούν πιθανά  προβλήματα που αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερα τα επόμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και των έντονων βροχοπτώσεων είναι αρκετά δυσοίωνες.

Για  την χειμερινή  περίοδο  2022 διαμορφώσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε συγκεκριμένα, και αναλυτικά είναι το εξής:

  1. Αναθεωρήθηκαν & επικαιροποιήθηκαν (θα έρθουν προς ψήφιση) τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών και άμεσης Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση :
  • Πλημμυρικών Φαινομένων (Δάρδανος)
  • Χιονοπτώσεων και Παγετού (Βορέας)

που εκπονούνται  κάθε χρόνο από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

  1. Καταρτίστηκε το σχέδιο οργάνωσης, που έχει σαν σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού και των μέσων που συμμετέχουν επικουρικά και μόνο όταν τους ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  2. Αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε το σχέδιο ενημέρωσης και προετοιμασίας ασφαλούς απομάκρυνσης κατοίκων.
  3. Αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε το Σχέδιο αποχιονισμού του Δήμου (θα έρθει προς ψήφιση).
  4. Διασφαλίστηκε η επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  5. Έχουν γίνει ενέργειες σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία για την συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου Μαραθώνος, με έμφαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
  6. Έγινε έλεγχος για την κατάσταση του δικτύου όμβριων υδάτων των οδών καθώς αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας του Δήμου Μαραθώνος
  7. Έγινε προσδιορισμός των μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κλπ.)
  8. Έγινε έλεγχος για την ετοιμότητα για την διάθεση κατάλληλων κλειστών θερμαινόμενων κτηριακών υποδομών.
  9. ‘Έγινε προγραμματισμός για την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Δημάρχου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και Χιονοπτώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων.
  10. Η κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου ορίζεται με το άρθρο 2, παρ. 4α του Ν.3013/2002. Ειδικότερα, για τις περιοχές που προβλέπεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) η εκδήλωση έντονων ή και επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων, όπως χιονοπτώσεις και παγετός κτλ, σύμφωνα με τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) και τα Έκτακτα Δελτία Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΠΕΚΦ), ορίζεται και η αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου και των Εθελοντικών της Οργανώσεων.

Κάθε φορά γίνεται ανάρτηση στο site του Δήμου, για το στάδιο ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων των Δήμων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ,  χιονοπτώσεων και παγετού ή άλλα επαγόμενα φαινόμενα (κατολισθήσεις, κλπ)

  1. Τα δελτία ετοιμότητας προσωπικού μέσων και εθελοντικών ομάδων συνοδεύουν οδηγίες αυτοπροστασίας και παροχής οδηγιών για την λήψη μέτρων από ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού με βάση τα δελτία πρόγνωσης καιρού της Ε.Μ.Υ.
  2. Έγινε και συνεχίζεται ο έλεγχος καλής λειτουργίας και συντήρησης εξοπλισμού και μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων, Χιονοπτώσεων και Παγετού.
  3. Έχει γίνει προσδιορισμός των χώρων προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών μετά από πλημμυρικά φαινόμενα.
  4. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για το Μητρώο Εργοληπτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του Δήμου για την διάθεση επιπλέον πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες χειμερινής συντήρησης του Δήμου, σε περίπτωση που τα διαθέσιμα μέσα και τα υλικά του προγράμματος χειμερινής συντήρησης δεν επαρκούν για την άμεση αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου.
  5. Έγινε εξειδικευμένη εκπαίδευση μέσω του Ανοικτού Πανεπιστημίου της υπαλλήλου που ασχολείται με τον σχεδιασμό και προγραμματίστηκε για τις αρχές του νέου έτους μέσω ΠΕΔΑ η συμμετοχή της σε Πρόγραμμα που αφορά την Πολιτική Προστασία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
  6. Προγραμματίστηκαν, όπως έχουμε υποχρέωση, ασκήσεις σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Στην πρώτη φάση, αυτές οι ασκήσεις ονομάζονται ασκήσεις επί χάρτου και, σε δεύτερη φάση, είναι ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες. Αυτές οι ασκήσεις εκτελούνται  με εικονικά σενάρια που διαμορφώθηκαν και είναι έτοιμα να δοθούν  σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις που είχαν δρομολογηθεί, αναγκαστικά αναβλήθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθούν και πραγματικές ασκήσεις. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές τις ασκήσεις, θα εκτιμηθούν και θα αποτελέσουν τον αντικειμενικό σκοπό για τη βελτίωση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των φορέων.

Σκοπός μας είναι να  εντοπίσουμε τα κενά και τα προβλήματα που πιθανόν υπάρχουν στη συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και τη δυνατότητα κάθε υπηρεσίας να ανταποκριθεί σε πιθανούς  κινδύνους. 

Δόθηκαν εντολές στις υπηρεσίες του Δήμου για έλεγχο και καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, να μπουν προειδοποιητικές πινακίδες για ιρλανδικές διαβάσεις  σε όλες τις κοινότητες και να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων γνωστοποιήθηκαν ήδη στις αρμόδιες  αρχές για τον καθαρισμό των ρεμάτων  καθώς και στην περιφέρεια ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Δόθηκε εντολή για τον καθαρισμό στις περιπτώσεις όπου λειτουργούν ανεξέλεγκτοι χώροι απορριμμάτων, στα πρανή των ρεμάτων προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται.

Θα σταλούν  προς όλους τους  φορείς τα επικαιροποιημένα Μητρώα στελεχών του Δήμου, του ανθρώπινου Δυναμικού των οχημάτων και μηχανημάτων που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. 

Ο Διευθυντής Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και συντήρησης υποδομών  φρόντισε για την προμήθεια αλατιού.

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων και άχρηστων υλικών που έχουν εναποτεθεί  στα πρανή των ρεμάτων. 

Έχει γίνει προγραμματισμός και θα εκτελούνται περιπολίες από την Υπηρεσία μετά από την αποστολή προς το Δήμο έκτακτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Αναρτάται στο site του Δήμου το δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται και όλοι μαζί θα λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα πρόληψης στις περιοχές για τις οποίες προβλέπεται υψηλός κίνδυνος. 

Υπάρχει η πρόβλεψη και οι  εθελοντές του Δήμου μας να περιπολούν σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί για την επισήμανση κινδύνων και θα εξασφαλίσουμε σε όλες τις κοινότητες την παρουσία φορητών μέσων, ειδικά σε περιοχές πρώτης επικινδυνότητας.  

Οι εθελοντικές οργανώσεις μας  και αυτές εντάσσονται και στον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί. Επίσης θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική  Αστυνομία, τις λιμενικές  αρχές και της ελληνικής ακτοφυλακής καθώς και με τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν εγκαταστάσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. 

Οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί, δημιουργούν μια κατάσταση η οποία μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να καλύπτονται άμεσα επιχειρησιακές απαιτήσεις που θα απαιτηθούν.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάθε κίνδυνο σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίας και θα έχουμε αποτελέσματα θετικά για την προστασία των πολιτών του Δήμου μας  αλλά και για το περιβάλλον που ζούμε. 

Προτείνεται η έγκριση του προγράμματος «Συντονισμός & ετοιμότητα των αρμόδιων εμπλεκομένων Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022 – λήψη αναγκαίων και κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμυρικά φαινόμενα  χιονοπτώσεις και παγετό».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει σχετικά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, αφού άκουσε τα ανωτέρω,

Αποφασίζει ομόφωνα

Εγκρίνει το πρόγραμμα «Συντονισμός & ετοιμότητα των αρμόδιων εμπλεκομένων Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022 – λήψη αναγκαίων και κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμυρικά φαινόμενα  χιονοπτώσεις και παγετό» όπως περιγράφεται ανωτέρω, και το διαβιβάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 6/2021.

Ο Πρόεδρος

Στέργιος Τσίρκας

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •