Υποστήριξη τοπικής επιχειρηματικότητας

Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας ύψους 10 εκ. ευρώ

administrator Δελτία τύπου

Πρόσκληση ύψους 10 εκ. ευρώ για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας,  στις περιοχές της Μάνδρας, των Μεγάρων, της Ραφήνας και του Μαραθώνα, που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Ο Δήμος Μαραθώνος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες προς ενίσχυση των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας που επλήγησαν σημαντικά από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου.

Είναι σαφές πως πέραν από τις άμεσες καταστροφικές συνέπειες  της φωτιάς σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό για τις τοπικές επιχειρήσεις, υπήρχαν και έμμεσες αλλά εξίσου σημαντικές απώλειες στο σύνολο των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της μειούμενης επισκεψιμότητας και του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που δημιούργησε η ανωτέρω κατάσταση.

Ο Δήμος σε συνεργασία με επιτελείο της ΜΟΔ και εκπροσώπους των επαγγελματιών της περιοχής κατέγραψε τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες από την φυσική καταστροφή και επικοινώνησε στους αρμόδιους φορείς τα σχετικά συμπεράσματα.

Επιπλέον με παρεμβάσεις του κατάφερε να ληφθούν σειρά μέτρων όπου θα ενισχύσουν τη τοπική οικονομία μέσω αποζημιώσεων και προγραμμάτων αποκατάστασης του τόπου.

Επιστέγασμα των ανωτέρω αποτελεί η πρόσκληση που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής  ύψους 10 εκ. ευρώ για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, με την αποζημίωση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, στις περιοχές της Μάνδρας, των Μεγάρων, της Ραφήνας και του Μαραθώνα, που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Τη σχετική πρόσκληση, ύψους 10 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράµµατος που έχει σκοπό να στηρίξει όλες τις µορφές υγιούς επιχειρηµατικότητας αλλά και τη συνεργατική οικονοµία µέσω του ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ).

Σύµφωνα µε πληροφορίες από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής, η πρόσκληση που θα αφορά τους ∆ήµους Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα και Ραφήνας θα έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος, µε την «αποζηµίωση λόγω απώλειας εισοδήµατος», αφορά επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούσαν στους δήµους αυτούς όταν συνέβησαν οι θεοµηνίες, δηλαδή στις 15/11/2017 και στις 23/7/2018 αντίστοιχα. ∆εν θα είναι προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να έχουν υποστεί άµεσα καταστροφές από τις πληµµύρες ή την πυρκαγιά. Θα µπορεί, για παράδειγµα, να αιτηθεί αποζηµίωση ένα ξενοδοχείο που δεν έπαθε το παραµικρό αλλά είδε τις κρατήσεις του να ακυρώνονται µαζικά. Αυτό που αποτελεί προαπαιτούµενο είναι κάθε αιτούσα επιχείρηση να διαθέτει τις προβλεπόµενες άδειες λειτουργίας. Επίσης, να έχει δηλώσει τα εισοδήµατά της κανονικά στην Εφορία, καθώς το ποσό που θα βγει ως αποζηµίωση για το εξάµηνο µετά τη θεοµηνία θα προκύψει από τον µέσο όρο των εισοδηµάτων τα τρία προηγούµενα
χρόνια (όπως δηλώθηκαν στο Taxisnet).

Οι αναλυτικοί όροι για το σκέλος αυτό της πρόσκλησης αναµένεται να οριστικοποιηθούν και να δοθούν στη δηµοσιότητα µέσα στον Φεβρουάριο, προκειµένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων.

Στο δεύτερο σκέλος θα περιλαµβάνονται όροι και προϋποθέσεις για τη χρηµατοδότηση επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, αλλά και νέων που τώρα θα ιδρυθούν στους τέσσερις δήµους. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) το οποίο θα στοχεύει στην επέκταση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν µε συγκεκριµένα κριτήρια από ανεξάρτητο φορέα και όσα εγκριθούν θα χρηµατοδοτηθούν άπαξ µε ποσά που αναµένεται να κυµαίνονται µεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Θα επιδοτείται κυρίως η απόκτηση εξοπλισµού και άλλων παγίων και η αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών.

Στήριξη

Οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε αντικείµενο την έναρξη συνεργασίας µε τον Ενδιάµεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραµµάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηµατικότητας (ΕΦΕΠΑΕ). Ο φορέας αυτός θα αναλάβει και τα «γραφειοκρατικά» της πρόσκλησης για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηµατικότητας, µε την αποζηµίωση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.

Η συνεργασία Περιφέρειας Αττικής – ΕΦΕΠΑΕ θα αφορά την υλοποίηση προγραµµάτων συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Μέσω της συµφωνίας που υπέγραψαν τα δύο µέρη, ο ΕΦΕΠΑΕ αναλαµβάνει τη διαχείριση δράσεων επιχειρηµατικότητας από τους άξονες προτεραιότητας 2 (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), 3 (Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Εξωστρέφεια), 8 (Καταρτίσεις) και 9 (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονοµία).

«Συνεχίζουµε αθόρυβα και δυνατά, αναλαµβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στήριξη όλων των µορφών υγιούς επιχειρηµατικότητας στην Αττική» τόνισε στην οµιλία της η Ρένα ∆ούρου, αφού µίλησε για το πρόγραµµα ενίσχυσης επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές αλλά και το άλλο «καλό νέο» για την εκχώρηση της διαχείρισης από τον Ενδιάµεσο Φορέα, δράσεων επιχειρηµατικότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ. «∆ράσεις που σχετίζονται µε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας, µε την κατάρτιση ανέργων αλλά και εργαζοµένων, µε την κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονοµία».

Στην υπογραφή της συµφωνίας µε τον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ Θωµά-Φωκίωνα Αλγιανάκογλου έδωσαν το «παρών» ο υφυπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο γενικός γραµµατέας ∆ηµοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, ∆ηµήτρης ∆ρόσης, και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΛΑΝΕΤ), Φωκίων ∆εληγιάννης.

 

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •