Συνάντηση του Βουλευτή Χρήστου Σπίρτζη με Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής για το Σαββατιανό

websupport Δελτία τύπου

Με πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανατολικής Αττικής, συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς και με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακηρυχθεί η ποικιλία Σαββατιανό ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Ραφήνας και Καρύστου, ανέλαβαν την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών των περιοχών των Δήμων τους στις οποίες καλλιεργείται το Σαββατιανό, για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Δήμαρχοι ανέλαβαν την συνεννόηση για την ένταξη και άλλων Δήμων της Ανατολικής Αττικής όπου καλλιεργείται το Σαββατιανό.

Σε μια εποχή που έχει απομειωθεί η πρωτογενής παραγωγή, έχει μειωθεί δραματικά ο Αττικός αμπελώνας και οι Αμπελουργοί των Δήμων μας κινδυνεύουν με αναστολή των καλλιεργειών τους, η πρωτοβουλία της ανακήρυξης της αρχαίας ποικιλίας του Σαββατιανού παρότι απαιτεί πολύχρονη διαδικασία, είναι μια κίνηση που η Πολιτεία όφειλε να την έχει ολοκληρώσει πολλά χρόνια νωρίτερα.

Έστω και σήμερα, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής και της Νότιας Εύβοιας αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση και τη διαδικασία να στηρίξουν τους αμπελουργούς των περιοχών μας, που καλλιεργούν την ποικιλία Σαββατιανό από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προστατέψουν μια αρχαία καλλιέργεια και την παράδοση μας, να στηρίξουν τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή, να προστατέψουν το αττικό τοπίο και το περιαστικό περιβάλλον.

Είναι καθήκον όλων μας, Βουλευτών, Δημάρχων και Φορέων να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας.

Σημειώνεται ότι το Σαββατιανό είναι μία ποικιλία αμπελιού με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την κατέστησε τον πρωταγωνιστή του Αττικού αμπελώνα από την αρχαιότητα. Μόνο του το Σαββατιανό ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια –και πολλών οίνων ΠΓΕ– είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο όγκο λευκών ξηρών κρασιών, μοναδικού χαρακτήρα.

Η επιθυμητή διάκριση γι’αυτή την ποικιλία θα χαρίσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και στην τοπική παραγωγή. Θα αποτελέσει κίνητρο ακόμη και για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλει στο να αναδειχθούν τα προϊόντα της Αττικής, της Εύβοιας και ευρύτερα της Ελλαδικής γης.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •