κοινωνική συνοχή

Σύγκλιση έκτακτου συντονιστικού οργάνου Δήμου Μαραθώνος

administrator Δελτία τύπου

Μετά την εφιαλτική νύχτα συνέπεια της καταστροφικής φωτιάς και τις αλλεπάλληλες απώλειες που έπληξε το Μάτι και τον Ν. Βουτζά συγκλήθηκε έκτακτο τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Μαραθώνος στο δημοτικό κατάστημα Ν. Μάκρης εχτές 24.7.2018 στις 13:00 υπό τον συντονισμό του Δημάρχου Μαραθώνος κου Ηλία Ψηνάκη.

Ο Δήμαρχος ανοίγοντας την συνεδρίαση τόνισε ότι οι παρούσες στιγμές είναι ώρες σιωπής και δράσης προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα οι συμπολίτες μας. Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκε ακαριαία. Το Δημοτικό κατάστημα Ν. Μάκρης έμεινε ανοιχτό όλη την νύχτα λαμβάνοντας χιλιάδες τηλεφωνήματα και συντονίζοντας τις δράσεις για την διάσωση εγκλωβισμένων με την διάθεση των επιβατικών πούλμαν του δήμου μεταφέροντας από τις πληγείσες περιοχές σε ασφαλή σημεία δημότες υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής.

Έγινε άμεση εκκένωση όλων των κατασκηνώσεων με την συνδρομή της Αστυνομίας και των περιοχών που έχουν πληγεί. Το Λιμενικό από θαλάσσης παρέλαβε και μετέφερε τους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στην παραλία.

Έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνος για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν.

Το Πολιτιστικό πάρκο (πρώην Αμερικάνικη Βάση) αποτελεί βάση για όλα τα τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρονται από ιδιώτες και εταιρείες για την βοήθεια των πληγέντων. Γίνεται διανομή δύο φορές την ημέρα τροφίμων και νερών στους ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όσων τα σπίτια επλήγησαν διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής που είτε προσφέρθηκαν είτε επιτάχτηκαν. Παράλληλα η ένωση ξενοδόχων προσφέρθηκε να φιλοξενήσει όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί για να αποκαταστήσεις τις καταστροφές της περιοχής προκειμένου να ξαναλειτουργήσουν.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας προσέφερε όλα τα γεύματα που θα χρησιμοποιούνται στην δεξίωση για την ημέρα της Δημοκρατίας στους πληγέντες. Η Περιφέρεια Αττικής προσέφερε από την πρώτη στιγμή κλινοσκεπάσματα, νερό και τρόφιμα. Το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει συνδράμει στην περιοχή για την ολοκλήρωση των αυτοψιών των πληγέντων περιοχών με 30 μηχανικούς για να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όλοι οι υπάλληλοι έχουν επιστρέψει από τις άδειες τους προκειμένου να συνδράμουν. Η εθελοντική βοήθεια είναι συγκινητική.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, και το Χαμόγελο του Παιδιού παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Το Vodafone Van ενεργοποιείται εκτάκτως στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές, διαθέτοντας δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης των πληγέντων. Εκεί οι πολίτες μπορούν να έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε Power banks, Φορτιστές κινητών συσκευών, Προπληρωμένες κάρτες κινητής, Δυνατότητα χρήσης κινητής συσκευής, Εμφιαλωμένο Νερό. Αυτή τη στιγμή το Vodafone Van βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην E΄ παιδική κατασκήνωση του Δήμου Μαραθώνα.

Όποιος έχει αίτημα αποκατάστασης ζημιών παρακαλούμε να απευθυνθεί για καταγραφή στο Δημοτικό κατάστημα Ν. Μάκρης.

Έγινε επίσκεψη σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Νικόλαο Τόσκα στις πληγείσες περιοχές με τον Δήμαρχο.

Ο κος Τόσκας δεσμεύτηκε να ενισχύσει την αστυνόμευση των περιοχών και ο κος Σπίρτζης αντίστοιχα με την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών.

Το τοπικό συντονιστικό όργανο θα συγκαλείται κάθε μέρα από το Δ. Μαραθώνος.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •