Αφή Μαραθώνιας Φλόγας Αφετηρία Μαραθώνιου Αγώνα

Τελετή αφής Μαραθώνιας Φλόγας | Αποκαλυπτήρια αψίδας στην αφετηρία του Μαραθώνιου Αγώνα

administrator Δελτία τύπου

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και πλήθος επισήμων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10 Νοεμβρίου η τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου  Μαραθωνομάχων. Στην έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη των 99 θυμάτων της καλοκαιρινής πύρινης λαίλαπας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος υποδεχόμενος τους εκατοντάδες παρευρισκομένους δήλωσε χαρακτηριστικά, “Είμαστε περήφανοι που διοργανώνουμε τον πιο ιστορικό αγώνα. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας για τους Έλληνες δεν είναι απλώς ένας δύσκολος αγώνας είναι μια γέφυρα που συνδέει τον θρύλο με την Ιστορία”. Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΕΓΑΣ θα αναλάβει φέτος πρωτοβουλία για αναδάσωση στις πληγείσες περιοχές δίνοντας το μήνυμα ότι “η συνεργασία είναι το σύγχρονο μήνυμα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του δήλωσε μεταξύ άλλων  “Είναι βαριά η ιστορία του αγώνα και κάθε δρομέας γίνεται κοινωνός και πρεσβευτής των αξιών του δηλαδή της ειρήνης, της αδελφοποίησης και της εξάλειψης του ρατσισμού”, προσθέτοντας ακόμα πως “οι νεκροί θα συνοδεύουν τους δρομείς σε ολόκληρη τη διαδρομή”. Εξέφρασε επιπλέον τη στήριξη της Πολιτείας στη διοργάνωση.

Για τον ποιο φορτισμένο συναισθηματικά Μαραθώνιο έκανε λόγο ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, επειδή “μεταφέρει αξίες όπως της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, τις οποίες έχουμε ανάγκη όλοι αυτήν την εποχή” κι ευχήθηκε να τερματίσουν όλοι οι δρομείς ασχέτως της θέσης που θα λάβουν.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα,κ. Ηλίας Ψηνάκης στην ομιλία του, υποσχέθηκε πως ο φετινός αγώνας θα είναι ο καλύτερος και δήλωσε πως θα είναι αφιερωμένος “στη μνήμη όσων χάθηκαν με φρικτό τρόπο το καλοκαίρι”, ενώ τη σημασία του Μαραθωνίου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό εξήρε και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Εν συνεχεία ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, κ. Αλέξης Κωστάλας έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει το τελετουργικό, το οποίο ήταν βασισμένο  σε μία ιδέα  του Φωκά Ευαγγελινού ο οποίος είχε και την σκηνοθετική επιμέλεια. Σε ρόλο αφηγητή ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ την φλόγα άναψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είχε τον ρόλο του ημεροδρόμου και είναι εκείνος που την παρέδωσε στην καλύτερη μαραθωνοδρόμο για το 2018, η οποία βραβεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο γκαλά της ΑIMS, Γκλάντις Τσερόνο. Λόγω της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε “ζωντανά” και από την Κρατική Τηλεόραση.

Πριν το άναμμα του βωμού στην Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός εντυπωσιακού γλυπτού, μιας αψίδας που δώρισε στον Δήμο Μαραθώνος μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κίνας, η πόλη της Ναντσίνγκ, με την οποία ο Δημός Μαραθώνος έχει επίσης αδελφοποιηθεί

Το μεταλλικό γλυπτό, έργο των Κονγκ Μα και Μπίλιν Χου, παρουσιάστηκε επισήμως από τον πρόεδρο του Κογκρέσου της Ναντσίνγκ, Τσιανγκ Λονγκ, παρουσία της νέας πρεσβευτού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κα. Τσιγιουέ Τσανγκ. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου στην ομιλία του έκανε λόγο για την αμοιβαία εκτίμηση και την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την παγκόσμια κοινότητα ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός. Το έργο τέχνης τοποθετήθηκε δίπλα στην αφετηρία και τον βωμό ώστε η φλόγα να περνά κάτω από τη νέα αψίδα πριν παραδοθεί σε επόμενους μαραθωνίους. Τον βωμό άναψαν η Γκλαντις Τσερόνο μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, Μαρία Πολύζου και Σπύρος Ανδριόπουλος.

 

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •