ΕΠΑΨΥ

Ψυχιατρική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των πυρόπληκτων

administrator Δελτία τύπου

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί τον μεγαλύτερο Μη Κερδοσκοπικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα με 29 Μονάδες Ψυχικής Υγείας και 2 Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας. Σκοπός μας είναι η παροχή ενός μοντέλου ολοκληρωμένης φροντίδας ψυχικής υγείας στην κοινότητα και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ., υλοποιεί Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και υποστήριξης τόσο στους πυρόπληκτους του Δήμου Μαραθώνα όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό της κοινότητας με στόχο την οργάνωση υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη). Το Πρόγραμμα ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της Αττικής χρηματοδοτείται από το The CocaCola Foundation σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος κι έχοντας διασφαλίσει τη συνεργασία του ΚΥ Νέας Μάκρης και άλλων φορέων που παρεμβαίνουν στην κοινότητα, έχει ήδη ξεκινήσει παρέμβαση συστηματικά με παροχή υπηρεσιών ψυχιάτρου, παιδοψυχιάτρου, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού στο χώρο του Κέντρου Υγείας, κατ’ οίκον αλλά και σε χώρους προσωρινής στέγασης των οικογενειών. Έχουν ήδη εξυπηρετηθεί περισσότερα των 50 ατόμων μεταξύ αυτών και άνθρωποι με απώλειες μελών της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Μέρος του Προγράμματος είναι και η συγκρότηση ομάδων υποστήριξης και συμβουλευτικής σε εκπαιδευτικούς και γονείς με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου τους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινότητας.

Οι ομάδες θα συντονίζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θα πραγματοποιούνται σε χώρους της κοινότητας (Κέντρο Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, σχολεία) εκτός σχολικού ωραρίου, απογευματινές ώρες ή/και Σαββατοκύριακα. Η συχνότητα των ομάδων θα είναι σε εβδομαδιαία βάση ή ανά 15ήμερο αναλόγως της διαθεσιμότητας των συμμετεχόντων.

Η θεματολογία των ομάδων θα διαμορφωθεί μέσα από το διάλογο, τον προβληματισμό και τις ανάγκες των συμμετεχόντων, ενώ γενικά θα περιλαμβάνει ζητήματα που θα αφορούν:

  • Στη διαχείριση επείγουσας κατάστασης, την έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων ψυχικής ασθένειας και την παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες
  • Στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων
  • Στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών σε τεχνικές που ευνοούν την ύπαρξη μιας καλής επικοινωνίας τόσο με το παιδί / έφηβο όσο και με τους γονείς του.
  • Στην ενδυνάμωση των Γονέων ως προς τη διαχείριση των πνευματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών αναγκών των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2106085641,

Κα Αθηνά Βακαλοπούλου , Κα Φλωρεντία Χρυσοβέργη. Εναλλακτικά μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και στο email: kentroimeras@epapsy.gr

Η συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα αλλά και σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες της ΕΠΑΨΥ είναι δωρεάν.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •