Βορειοανατολικό Μέτωπο: Ώριμη η μελέτη για οδική σύνδεση των Δήμων Μαραθώνος και Ωρωπού

websupport Δελτία τύπου

Ο Δήμος Μαραθώνος ανοίγει τις πύλες του, ενώνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης με γειτονικές περιοχές (και όχι μόνο) κι επιδιώκοντας συνεργασίες με Δήμους, τόσο προς τα νότια όσο και προς τα βόρεια σύνορά του.

Μετά την πρωτοποριακή και φιλόδοξη σύμπραξη στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε. με τους Δήμους: Ραφήνας-Πικερμίου, Λαυρεωτικής και Καρύστου, ο Δήμος Μαραθώνος συμμετέχει ενεργά και στο «οραματικό, μεγαλεπήβολο έργο» (σ.σ. όπως το χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης) για οδική σύνδεση και παράλιο μέτωπο των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ωρωπού.

Πρόκειται για ένα έργο που θα ενώσει τρεις (3) αρχαιολογικούς χώρους ανεκτίμητης αξίας: του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, ανοίγοντας ένα ιστορικό «μονοπάτι» που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και θα δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί αυτά τα μέρη και να νιώσει την ιστορική τους αξία και την λάμψη που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να εκπέμπουν.

Πρόκειται για ένα έργο που θα ενώσει δυο (2) λιμάνια: της Αγίας Μαρίνας και της Σκάλας Ωρωπού και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει πιο κοντά δυο (2) σημαντικούς υδροβιότοπους: του Σχοινιά και του Ωρωπού.

Το εν λόγω εγχείρημα έχει μπει ήδη στις ράγες της υλοποίησης, καθώς την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη* συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Ωρωπού, όπου έλαβαν μέρος: ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οι Δήμαρχοι Ωρωπού και Μαραθώνος, κ.κ. Γιώργος Γιασημάκης και Στέργιος Τσίρκας αντίστοιχα, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών και Ανατολικής Αττικής, κ.κ. Νίκος Πέππας και Θανάσης Αυγερινός αντίστοιχα και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.

Λεπτομέρειες για το έργο παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη συζήτηση, από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ωρωπού και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Θανάση Κατσιγιάννη και τον Αντιδήμαρχο Καλάμου και Οικονομικών κ. Πέτρο Δέδε.

Τη μελέτη του έργου θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

(*) Στην πρώτη συνάντηση, εκτός από τους προαναφερόμενους, συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

Δηλώσεις

Γιώργος Πατούλης (Περιφερειάρχης Αττικής): «Αποφασίστηκε σήμερα να γίνει ώριμη μελέτη για ένα οραματικό και μεγαλεπήβολο έργο για το παράλιο μέτωπο της ΒορειοΑνατολικής Αττικής, προκειμένου να ενώσουμε την Αγία Μαρίνα με τον Ωρωπό.

Η συμμετοχή των δύο Δημάρχων, Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη και Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα αλλά και των στενών συνεργατών μου αντιπεριφερειαρχών, Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού και Οικονομικών Νίκου Πέππα και του Θανάση Κατσιγιάννη, Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, δείχνουν την αποφασιστικότητα μας για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Ενθαρρυντική και η παρουσία του Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά χωρίς να χάνουμε ούτε μια ημέρα!».

Στέργιος Τσίρκας (Δήμαρχος Μαραθώνος): Αν μου ζητούσαν να συνοψίσω σε μία λέξη το όραμά μου, για τον Δήμο μας, τον ευρύτερο Δήμο Μαραθώνος, θα ήταν η εξής: εξωστρέφεια!

Με μία τέτοια φιλοσοφία για ξεκίνημα, ανταμώνεις στο τέλος, την ανάπτυξη, την ευημερία, την επισκεψιμότητα, τον τουρισμό, τις θέσεις εργασίας κι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Με όλα τούτα κατά νου, όχι μόνο δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συμπράξεις και πρωτοβουλίες συνεργασίας. Μετά τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερχόμαστε τώρα να συνυπογράψουμε την έναρξη ενός έργου που θ’ αλλάξει για πάντα, την περιοχή μας: την κατασκευή του Βορειοανατολικού Μετώπου που θα ενώνει τον Ωρωπό με τον Μαραθώνα! Μία ξεχασμένη κι εγκατελειμένη ως τώρα, παραλιακή γραμμή, η οποία θα αξιοποιηθεί και δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη και τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νίκο Πέππα και Θανάση Αυγερινό, που αποφάσισαν ήδη, να προχωρήσουν δίχως χρονοτριβή, στη σύνταξη σχετικής μελέτης!

Να ευχαριστήσω επίσης, τον συνάδελφο Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιώργο Γιασημάκη για τη συνεργασία, καθώς και τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος δεν θα σταματήσει, μέχρι να δει αυτό του το όραμα, να πραγματοποιείται.

Ο Δήμος Μαραθώνος βγάζει τις «παρωπίδες» και γίνεται σύγχρονη πόλη!

Η ώρα έχει φτάσει!».

Γιώργος Γιασημάκης (Δήμαρχος Ωρωπού): «Σημαντική συνάντηση για το μέλλον της Βορειοανατολικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ωρωπού, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του Βουλευτή της περιοχής μας Βασίλη Οικονόμου, του Δημάρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινό και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νίκο Πέππα.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε, ένα έργο πνοής που οραματίστηκε πριν ακριβώς 20 χρόνια ο Βασίλης Οικονόμου και σήμερα με την στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής παίρνει επιτέλους τον δρόμο για την υλοποίηση του.

Πρόκειται για τη δημιουργία του παραλιακού άξονα, που θα ενώσει τον Δήμο Μαραθώνα, με τον Δήμο Ωρωπού, δίνοντας μια άλλη ώθηση στο μέλλον της περιοχής μας και στους ρυθμούς ανάπτυξής της.

Ένα έργο που θα ενώσει τρεις αρχαιολογικούς χώρους ανεκτίμητης αξίας, εκείνο του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, ανοίγοντας ένα λαμπρό ιστορικό «μονοπάτι» που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και θα δώσει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί αυτά τα μέρη και να νιώσει την ιστορική τους αξία και την λάμψη που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να εκπέμπουν.

Ένα έργο που θα ενώσει τα λιμάνια της Νέας Μάκρης, της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων Αποστόλων και της Σκάλας Ωρωπού και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ένα έργο που θα φέρει πιο κοντά τους σημαντικούς υδροβιότοπους του Σχοινιά και του Ωρωπού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ενθουσιασμένος από την σημασία και από τις προοπτικές του έργου που παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ωρωπού και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής για πολεοδομικά θέματα Θανάση Κατσιγιάννη και τον Αντιδήμαρχο Καλάμου και Οικονομικών Πέτρο Δέδε.

Ο Γιώργος Πατούλης «άναψε» αμέσως το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες σύνταξης της μελέτης την οποία θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι πραγματικά μια απόφαση σταθμός τόσο για τον Δήμο Ωρωπού όσο και για τον Δήμο Μαραθώνα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, μιας και αίρεται μια ανισότητα που ίσχυε τόσα χρόνια και καθιστούσε την περιοχή υποδεέστερη σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής.

Τώρα πια μπαίνουν οι βάσεις ώστε με το πιο καθοριστικό τρόπο αυτό να αλλάξει.

Το μέλλον πλέον δείχνει να «χαμογελά» σε αυτό το υπέροχο κομμάτι της Αττικής που παίρνει τη θέση που του αξίζει και «ανοίγει τα φτερά του» προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να καταστεί σημείο αναφοράς νέων πολιτιστικών, οικολογικών, εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Βασίλης Οικονόμου (Βουλευτής Ανατολικής Αττικής): «Ξεκινώντας πριν 20 χρόνια την κοινοβουλευτική μου πορεία έθεσα ως προτεραιότητα την κατασκευή του Βόρειου Παραλιακού Άξονα που θα ενώσει παραλιακά τον Ωρωπό με τον Μαραθώνα! Θα ενώσει τρεις αρχαιολογικούς χώρους (Μαραθωνα – Ραμνούντα – Αμφειάρειο) δύο λιμάνια (Ωρωπού – Αγίας Μαρίνας) και θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Βόρεια Αττική…

Σήμερα ημέρα γενεθλίων μου έγινε η ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Ωρωπού με την καταλυτική παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, των δημάρχων Γιώργου Γιασημακη και Στέργιου Τσίρκα, των αντιπεριφερειαρχών Θανάση Αυγερινού και Νίκου Πέππα, του Θανάση Κατσιγιάννη που ετοίμασε την προμελέτη και στελεχών των δύο δήμων…

Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά ένα μεγάλο όραμα που έθεσα ως στόχο ζωής για την ανάπτυξη της Βόρειας Αττικής γιατί βρήκα ανθρώπους να το καταλάβουν και να το δρομολογήσουν! Στόχος την επόμενη πενταετία να είναι γεγονός η Βόρεια Ριβιέρα…».

Θανάσης Αυγερινός (Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής): Μία πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήσαμε σήμερα στο Δημαρχείο Ωρωπού παρουσία του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, του Δημάρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα και των συναδέλφων Νίκου Πέππα και Θανάση Κατσιγιάννη.

Αντικείμενο της συνάντησης η μελέτη και κατασκευή του παραλιακού άξονα που θα ενώσει τον Δήμο Μαραθώνα με τον Δήμο Ωρωπού δίνοντας μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ένα έργο που θα ενώσει τους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, δημιουργώντας ένα μοναδικό ιστορικό «μονοπάτι» και την προσέλκυση χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ένα έργο που θα ενώσει το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης με αυτό των Αγίων Αποστόλων και της Σκάλας Ωρωπού και θα δημιουργήσει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης σε όλο το τόξο της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την σημασία και τις προοπτικές του έργου που παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ωρωπού και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Θανάση Κατσιγιάννη και τον Αντιδήμαρχο Καλάμου και Οικονομικών Πέτρο Δέδε.

Τη μελέτη του έργου θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Νίκος Πέππας (Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών): «Για ένα σημαντικό έργο της Ανατολικής Αττικής μας, τον παραλιακό άξονα που θα συνδέσει τον Μαραθώνα με τον Ωρωπό, συζητήσαμε σήμερα στο Δημαρχείο Ωρωπού, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, του Δημάρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού, του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Αττικής Θανάση Κατσιγιάννη και του Βουλευτή της περιοχής Βασίλη Οικονόμου.

Αυτό το έργο, το πιστεύω και το στηρίζω. Θα δώσει μια άλλη ώθηση στο μέλλον της Ανατολικής Αττικής και στους ρυθμούς ανάπτυξής της στις μετακινήσεις πολιτών, τουριστών και εμπορευμάτων. Θα ενώσει τρεις αρχαιολογικούς χώρους ανεκτίμητης αξίας, του Μαραθώνα, της Ραμνούντας και του Αμφιαράειου, θα φέρει πιο κοντά τους σημαντικούς υδροβιότοπους του Σχοινιά και του Ωρωπού, αναπτύσσοντας παράλληλα ευκαιρίες για πολλές μορφές τουρισμού.

Ξεκινάμε άμεσα τις εργασίες σύνταξης της μελέτης την οποία θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής με προοπτική ένταξης της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προχωράμε δυνατά και αποφασιστικά με μεγάλα έργα πνοής για να εξελίξουμε την Αττική μας και περιοχές που για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένες».

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •