Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας ΙΧ

Για την μεταβίβαση και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενάριθμου επιβατηγού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης μπορείτε να προσέλθετε σε ένα από τα ΚΕΠ.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

  1. Άδεια κυκλοφορίας.
  2. Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος και του τέλους άδειας οχήματος
  3. Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) όταν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο
  4. Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση όταν δεν παρίσταται κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη
  5. Απλό φωτοαντίγραφο ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου.
  6. Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ ή εκτύπωση εικόνας οφειλών οχήματος «print screen» με τη σχετική σφραγίδα της αρμόδιας ΔΟΥ.

Διαδικασία

Ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνει σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία θα γίνει η μεταβίβαση, όπου καθορίζεται το ποσό του τέλους μεταβίβασης και του τέλους άδειας του αυτοκινήτου οχήματος, καθώς και ο αριθμός του ειδικού λογαριασμού κατάθεσης του συνολικού ποσού. Στη συνέχεια καταθέτει στην τράπεζα, στην οποία έχει συσταθεί ο ειδικός λογαριασμός από την αρμόδια Νομαρχία, το τέλος άδειας και το τέλος μεταβίβασης του αυτοκινήτου. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη μεταβίβαση του οχήματος και την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, είτε από τους ίδιους (πωλητής – αγοραστής) είτε από νομίμως εξουσιοδοτούμενα ή πληρεξούσια πρόσωπα. Όταν τα συμβαλλόμενα μέρη είναι νομικά πρόσωπα, απαιτείται ταυτόχρονα και η προσκόμιση των καταστατικών και των νομιμοποιητικών στοιχείων εκπροσώπησης.

Η διαδικασία της μεταβίβασης ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΏΝΕΤΑΙ ολοκληρώνεται με την κατάθεση της αίτησης στο ΚΕΠ, παρά μόνο εφόσον ελεγχθούν τα εκ του νόμου απαραίτητα δικαιολογητικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της Υπηρεσίας Μεταφορών & Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας και εκδοθεί από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη ή του νέου κατόχου.

Διάρκεια έκδοσης της πράξης

Έως 50 ηµέρες από την περιέλευση του αιτήµατος και των τυχόν απαραίτητων δικαιολογητικών στην αρµόδια για την έκδοση της τελικής πράξης υπηρεσία(ο χρόνος δεσμεύει την εκδίδουσα την τελική πράξη υπηρεσία).

Κόστος

Εξαρτάται από την κατηγορία (κυβικά εκατοστά του κινητήρα) του οχήματος.

Η αξία του τέλους αδείας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος καθορίζεται από το νόμο (άρθρ. 26 και 27 του ν. 2873/2000), όπως ισχύει). – βλ. Πίνακα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ

Διάρκεια ισχύος

Για αόριστο χρόνο.

Σημείωση

Οι οικονομικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται πριν την έκδοση της μεταβίβασης στην οικονομική εφορία.