Γραμματικό


Το Γραμματικό είναι ημιορεινό χωριό της Βορειοανατολικής Αττικής, εκτεινόμενο στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού μεταξύ των ορεινών όγκων που απαρτίζουν τη μορφολογία της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων (στη πλατεία), απέχει από την Αθήνα 50 χλμ. και υπάρχει πρόσβαση από το Μαραθώνα καθώς και από τη Λίμνη Μαραθώνα και από το Καπανδρίτι. Έχει πληθυσμό 2.000 κατοίκους περίπου.

Στηρίζεται στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε πολλές από τις εκτάσεις της οποίας εργάζονται οι κάτοικοι. Η περιοχή συνδέεται με την Αθήνα μέσω γραμμής των ΚΤΕΛ.
Η ονομασία του χωριού καθιερώθηκε επί τουρκοκρατίας. Ο μπέης της περιοχής έδρευε λίγο έξω από το Μαραθώνα (στη σημερινή διασταύρωση της Λεωφόρου Μαραθώνα προς Σχοινιά) όπου ο τοπικός συνοικισμός φέρει την ονομασία «Μπέη». Ο γραμματέας του έπασχε από άσθμα και για μεγάλο διάστημα διέμενε στη περιοχή του Γραμματικού όπου το κλίμα ήταν πιο ξηρό από τη πεδιάδα του Μαραθώνα. Όποιος λοιπόν πήγαινε στο Μπέη και ζητούσε κάποιο χαρτί, αυτός τον παρέπεμπε στο «γραμματικό» του και έτσι καθιερώθηκε η ονομασία του οικισμό σε Γραμματικό.
Ο κύριος οικισμός του Γραμματικού, διατηρεί την εικόνα του παραδοσιακού χωριού ενώ διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές και δέχεται πολλούς επισκέπτες κυρίως τα Σαββατοκύριακα στις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Επίσης στη περιφέρεια της κοινότητας περιλαμβάνεται ο οικισμός Σέσι με τις δύο υπέροχες παραλίες στον Ευβοϊκό (μικρό και μέγάλο Σέσι) και τις γνωστές ταβέρνες. Στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το πορθμείο επικοινωνίας της Αττικής με τα Νέα Στύρα και Αλμυροπόταμο Ευβοίας.

Με την εφαρμογή της πρώτης διοικητικής διαίρεσης το Γραμματικό εντάχθηκε στον διευρυμένο Δήμο Μαραθώνα στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 1912. Με την εφαρμογή της τότε διοικητικής διαίρεσης το Γραμματικό ορίστηκε έδρα της ομώνυμης Κοινότητας Γραμματικού η οποία αρχικά συμπεριέλαβε στα όριά της, εκτός από το Γραμματικό, τους οικισμούς Αγία Μαρίνα και Άνω Σούλι. Στην συνέχεια το Άνω Σούλι εντάχθηκε στον Δήμο Μαραθώνος ενώ στην κοινότητα Γραμματικού αναγνωρίστηκε και ο οικισμός Σέσι. Η Κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 2010 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με το αυτοδιοικητικό σχέδιο «Καλλικράτης», αποτελεί μέρος του νέου διευρυμένου Δήμου Μαραθώνος.

Στην διοικητική του περιφέρεια ανήκει και ο αρχαίος αττικός δήμος Ραμνούντας.