Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 – Τρόποι κυκλοφορίας εργαζομένων και μετακίνησης πολιτών

websupport Δελτία τύπου

Ο Δήμος Μαραθώνος σας ενημερώνει, ότι από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου 2020 θα ισχύσει το έκτακτο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2.

Στην ιστοσελίδα forma.gov.gr παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν το έκτακτο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς και δύο τύπους εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Οι βεβαιώσεις

Το πρώτο, η ΒΕΒΑΙΩΣΗ τύπου Α, που αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, σε περίπτωση νομικού προσώπου, ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Μάλιστα περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος πρέπει να τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Όσον αφορά άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.α.) αλλά και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες καλούνται να συμπληρώνουν κάθε φορά τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Πέρα από τις βεβαιώσεις οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και την αστυνομική ταυτότητα τους.

Και με SMS

Ακόμη μέσα από την ιστοσελίδα forma.gov.gr δίνεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν SMS στον ειδικό πενταψήφιο αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σ’ αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις Β έως Η).

Το SMS πρέπει να έχει την ακόλουθη μορφή:

X κενό – Όνομα κενό – Επίθετο κενό – Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

– Μετάβαση σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

– Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

– Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά, ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό – Χ κενό – Όνομα Επίθετο κενό – Διεύθυνση Κατοικίας.

Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Το έκτακτο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικό και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα τηρείτε αυστηρά ο νόμος με την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων (150€).

#Μένουμε σπίτι. Μένουμε υγιείς!

https://marathon.gr/wp-content/uploads/2019/10/vevaiosi-kikloforias.pdf

https://marathon.gr/wp-content/uploads/2019/10/vevaiosi-metakinisis.pdf