Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ανακύκλωσης «Μαζί  για το Περιβάλλον»

websupport Ανακύκλωση, Δελτία τύπου

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-παρουσίαση «Μαζί για το περιβάλλον» όπου μεταξύ των θεμάτων,  παρουσιάστηκε και ο διετής απολογισμός του έργου στον τομέα της ανακύκλωσης του Δήμου Μαραθώνος, αλλά και το μελλοντικό πλάνο με στόχο ακόμη λιγότερα απορρίμματα και μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρώτων υλών με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας ο οποίος στον χαιρετισμό του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι στον Δήμο μας γίνεται πλέον σοβαρή και συστηματική εργασία στον τομέα της ανακύκλωσης, θέτοντας γερές βάσεις για το μέλλον, καθώς βάσει των αριθμών και των επίσημων στοιχείων του απολογισμού, σε συνδυασμό με τις ενέργειες και τις δράσεις του Δήμου μας, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης σε σχέση με τα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων ετών, γεγονός που δείχνει ότι χτίζεται σταδιακά η οικολογική συνείδηση των δημοτών.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κύρια Φάγουδη από την We4All, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο σοβαρά project στην Aττική που περιλαμβάνει τους τομείς: Green planet, Green future και Green hope.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του προγράμματος Green City, που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Μαραθώνος, κ. Πέτσιανης που μαζί με την κα. Θεοδωράκη παρουσίασαν το 5ετές πλάνο λειτουργίας των Πράσινων Κινητών Σημείων σε συνεργασία με τον Δήμο μας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο οικοδεσπότης  και εντεταλμένος σύμβουλος ανακύκλωσης Νίκος Καραγιάννης παρουσιάζοντας τον απολογισμό των 2 τελευταίων ετών καθώς και των πλάνο των 2 επόμενων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Στάμος, Αργύρης Λάσκος, Βαγγέλης Σωτήριου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης Κωνσταντίνος Κουλούκουσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ Μανώλης Γεωργάτος και ο διευθυντής καθαριότητας και περιβάλλοντος Παναγιώτης Ηλίας.

Ευχαριστούμε τον κο Κώστα Νησιώτη για την παραχώρηση του Μarathon Village για την εκδήλωση και τον χορηγό Βαγγέλη Αράπη της Recycom για την προσφορά του.

Ακολουθεί αναλυτικά ο απολογισμός:

 1. Επικαιροποιήσαμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απόβλητων (ΤΣΔΑ)
 2. Δημιουργήσαμε 24 Γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την περιφέρεια του Δήμου μας (μπλε – κόκκινος – κίτρινος – καφέ κάδος & κώδωνας)
 3. Αγοράσαμε και τοποθετήσαμε 200 μεταλλικούς κάδων (μεταλλικών)
 4. Παραδώσαμε 42 καφέ οικιακούς κάδους στους δημότες

Πραγματοποιήσαμε καινούργιες συμβάσεις με

 1. Recycom (για ρούχα – παπούτσια)
 2. Revive ( για μαγειρικά οικιακά λάδια)
 3. Πλαστικά Κρήτης (για αγροτικά πλαστικά απόβλητα)
 4. Ecoelastika (λάστιχα)
 5. Μπαταρίες (Αφής)
 6. Οικιακά μπάζα (μεγάλοι κάδοι ανακύκλωσης)

Καταθέσαμε προτάσεις για την ένταξη στο «Πρόγραμμα Τρίτσης»

 1. Πράσινα σημεία Μαραθώνας – Νέα Μάκρη (105.000 ευρώ)
 2. Κλαδοτεμαχιστής βραδείας περιστροφής (495.000 ευρώ)
 3. Δράσεις ευαισθητοποίησης (50.000 ευρώ)
 4. Press container χαρτιού (50.000 ευρώ)
 5. Mηχανικοί Κομποστοποιητέs (140.000 ευρώ)
 6. Skip loader [αλυσίδα] (160.000 ευρώ)

Καταθέσαμε πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μαζί με άλλους 8 Δήμους, για την κατασκευή υπόγειων κάδων 6 ρευμάτων σε 27 σημεία του Δήμου μας συνολικής αξίας 2.075.760 ευρώ. Στόχος μας η αστική αναδιάρθρωση της αποκομιδής, η αύξηση της ανακύκλωσης και η παράλληλη μείωση των απορριμμάτων, όπου σαν αποτέλεσμα θα έχουμε προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στον δήμο μας σε αριθμούς είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα πρώτα απτά αποτελέσματα των ενεργειών μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των δημοτών οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας με την ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου μας.

Μέσω της συνεργασίας μας με την Ecoelastika το 2021 ανακυκλώθηκαν 9.727 τεμάχια ελαστικών. Στη Recycom, ενώ το 2020 στείλαμε προς ανακύκλωση 12 τόνους (ρούχα – παπούτσια) το 2021 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 32,7 τόνους. Σχεδόν διπλάσια είναι και η ποσότητα γυαλιού που δέχθηκαν οι κώδωνες στον δήμο μας, όπου το 2020 είμασταν στους 23,72 τόνους και το 2021 αγγίζουμε τους 41 τόνους γυαλιού που στάλθηκε προς ανακύκλωση. Με μικρή πτώση προχώρησε η ανακύκλωση πλαστικού-χαρτιού-αλουμινίου όπου από τους 944 τόνους το 2020 πέσαμε στους 898 τόνους το 2021. Το 2021, χρονιά που πρωτολειτούργησε ο καφέ κάδος δέχθηκε 24,6 τόνους οργανικών αποβλήτων, αριθμός πολύ ενθαρρυντικός για την πορεία του προγράμματος.

Αξιοσημείωτο γεγονός για το 2021 είναι ότι το τρέχον έτος, με τα σημερινά στοιχεία του Ε.Σ.Δ.Ν.Α (εκκρεμή Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος), ο μπλε κάδος παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ποσοστό μείωσης (προς ΧΥΤΑ από ΚΔΑΥ) δηλαδή απορριπτόμενο μπλε κάδου της τάξεως του 7,9% με 8,2 % σε σχέση με το 2020. Συμπέρασμα είναι ότι ο διαχωρισμός διακριτικών κατηγοριών απορριμμάτων στους κάδους γίνεται πλέον πιο ουσιαστικά.

Το πλάνο μας για το άμεσο μέλλον είναι:

 • Η δημιουργία 21 καινούργιων γωνιών ανακύκλωσης έτσι ώστε να έχουμε 45 στο σύνολο
 • Η παραλαβή κάδων 1.100 λίτρων (170 μεταλλικών, 45 κίτρινων, 80 μπλε & 60 καφέ)
 • Η δημιουργία του 1ου πράσινου σημείου στο Μαραθώνα έκτασης 1.800 μ2
 • Κινητά πράσινα σημεία (Green city)
 • Η τοποθέτηση καφέ κάδου στα cafe κεντρικών σημείων του Δήμου
 • Η ενημέρωση των δημοτών μέσα από παρουσιάσεις σε σχολεία, κινηματογράφους, εκδηλώσεις, έντυπα, εκδηλώσεις κτλ.
Μοιραστείτε το
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •