Χαμηλές θερμοκρασίες - παγετός

Επιδείνωση του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας | Διάθεση αλατιού

administrator Δελτία τύπου, Πολιτική Προστασία

Νέα επιδείνωση του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη

Αθήνα, 02 Ιανουαρίου 2019

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε (Τετάρτη 02-01-2019) το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α) Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά ημιορεινά ηπειρωτικά κατά τόπους πιο πυκνές, βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ευβοίας, περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και αργότερα η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορείου και το βράδυ του Ανατολικού Αιγαίου. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) στα Δυτικά.

Β) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν απόψε το βράδυ στο Βόρειο Ιόνιο και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) στις υπόλοιπες θαλασσιές και παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Από το πρωί της Πέμπτης θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Πελοπόννησος, πρόσκαιρα τα νοτιότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, η Εύβοια και οι Σποράδες, βαθμιαία η Κρήτη, οι Κυκλάδες και μέχρι τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στα δυτικά τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Γ) Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) καθώς και τις πρωινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής (04-01-2019). Σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Δ) Θυελλώδεις άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν την Πέμπτη (03-01-2019), που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10.

Ε) Για την Απική αύριο Πέμπτη (03-01-2019), προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα) και μετά το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ορεινά σε χαμηλότερο υψόμετρο (700 μέτρα). Τις βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

Στ) Συμφώνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχειά, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή (04-01-2019), πάρα την εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, Ευαγγελιστρίας 2, 10563 Αθήνα Τηλ: 213 1510186/163/176, Fax: 213 1510182, E-mail: press@civilprotection.gr

 


 

Ενημερώνονται  οι  Δημότες  ότι  αλάτι  για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονόπτωση  θα υπάρχει από αύριο 3.1.2019   σε όλα τα  Δημοτικά Καταστήματα  σε  όλες  τις  Δ.Ε.

Επίσης  στο Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης  Λ. Μαραθώνος 196  θα υπάρχει από την Περιφέρεια  Αττικής σε 24ωρη  βάση ,  αλάτι  και  μηχανήματα   προς  ενίσχυση  της  υποστήριξης  της  υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνα για την αντιμετώπιση κινδύνων από  έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Τηλέφωνο: 2294320935 Διεύθυνση Καθαριότητας  Ανακύκλωσης  Περιβάλλοντος Πρασίνου &  Συντήρησης Υποδομών   κ. Ηλίας  Παναγιώτης

Τηλέφωνο : @ 2294320930  Τμήματος Περιβάλλοντος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας :  κ. Μ. Βοσνάκη

Τηλέφωνο υπηρεσίας  έκτακτης ανάγκης  –   6957203595  κ.Ηλίας Παναγιώτης

 


 

THΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 100
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΓΙΑ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ  ΕΚΑΒ 166
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ 210 7793777
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΕΕΛΠΝΟ 210 5212000
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 210 3359002-3
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ΣΕΡΡΩΝ , ΠΙΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ 1033
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ     2294096000
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΑΓΓΛΙΚΗ, ΓΑΛΛΙΚΗ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 1571
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ    199 2294090199
ΤΡΟΧΑΙΑ  2106655771
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112
Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •