Ξεκινά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στον Δήμο Μαραθώνος: η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου

websupport Δελτία τύπου, Τεχνικές Υπηρεσίες

Υπεγράφη την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, η Σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της αναδόχου κοινοπραξίας των εταιριών για την έναρξη των έργων κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αναπτυξιακού  έργου για τον Δήμο Μαραθώνος.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας ο οποίος υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλη Γραφάκο, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιο Τόσιο, και τους Εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας ΕΚΤΕΡ Α.Ε.- ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.– ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.– ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε., κ.κ. Γεώργιο Ρωμοσιό, Δημήτριο Κωνσταντινίδη, Αθανάσιο Σίψα και Γεώργιο Ντινόπουλο.

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά η κατασκευή του έργου που με την ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και θα  απαλλάξει τους δημότες μας από χρόνια προβλήματα, δημιουργώντας  νέες προοπτικές ανάπτυξης και πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα  €56.063.812 προ ΦΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και  Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνος.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης. Πέραν του δικτύου αποχέτευσης περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Η κατασκευή του έργου θα συνδέσει 7.000 και πλέον ακίνητα στον Δήμο Μαραθώνος.

Την σπουδαιότητά του τόνισε του ο Δήμαρχος Μαραθώνος, κ. Στέργιος Τσίρκας ο οποίος στον χαιρετισμό του δήλωσε:

«Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ,
Κύριε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΥΔΑΠ,
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα έφτασε η μέρα που όλοι περιμέναμε.

Σηματοδοτείται η έναρξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αναπτυξιακού έργου πνοής και αναβάθμισης για τον Δήμο Μαραθώνος. Ξεκινά μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ομορφιές και την ιστορία του, στερούνταν μια τόσο βασική και αναγκαία υποδομή: Το αποχετευτικό δίκτυο που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που από σήμερα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Τα οφέλη του μεγαλόπνοου -και όχι άδικα- αυτού έργου είναι πολλαπλά, αφού αναμφισβήτητα θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, θα συμβάλλει στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος και θα βάλει οριστικό τέλος στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν οικονομικά και πρακτικά τον πληθυσμό μας.

Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ήταν πάντα κύρια επιδίωξη και πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αλλά και προσωπικό όραμα ετών δικό μου αλλά και όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Με την συνένωση των Δήμων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης και των Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού το 2011, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Ιορδάνη Λουίζου, είχα προτείνει την συγκεκριμένη θέση για την χωροθέτηση του ΚΕΛ και πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, οι κ.κ. Στάμος, Σωτηρίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα κ. Βάρσος κ.α., την είχαν υπερψηφίσει.

Πλέον ως Δήμαρχος με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέας Δημοτικής Αρχής σε πλήρη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια προχωρήσαμε στην δημοπράτηση του έργου και φτάσαμε σήμερα στην ανάθεσή του.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, αλλά προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την βοήθεια της ΕΥΔΑΠ ώστε το αποχετευτικό δίκτυο να καλύψει και στην Κοινότητα Βαρνάβα που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Συνεχίζουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα την πορεία αναβάθμισης που αξίζει στον ιστορικό μας Δήμο.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που σε λίγα χρόνια θα το δούμε ολοκληρωμένο και οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, θα λάβουν ως παρακαταθήκη αυτό το έργο και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο των προσδοκιών μας. 

Τέτοιες υποδομές ανάπτυξης που αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα υποστηρίζουμε φανατικά! Είμαστε όμως τελείως αντίθετοι με την κατασκευή αναχρονιστικών έργων υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος όπως ΧΥΤΑ/Υ, στα οποία αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιο Τόσιο και φυσικά την Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ κυρία Γεωργία Στεφανάκου και τον κύριο Δρόση, Υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε αυτά τα 2, 5 χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Καλή μας αρχή»

Πεπεισμένος για την επιτυχία του έργου, ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος, δήλωσε: «Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεχίζουμε δυναμικά και εντατικά την προσπάθειά μας, υλοποιώντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και αλλάζοντας την εικόνα της Ανατολικής Αττικής».

Την αισιοδοξία του για την ομαλή εξέλιξη των έργων και στον Δήμο Μαραθώνος, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και, ειδικότερα, για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Ένα πολύ σημαντικό έργο που για δεκαετίες αποτελούσε αντικείμενο προστριβών και διενέξεων, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής και επισύροντας πρόστιμα λόγω της μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, λοιπόν, Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ και Δήμος Μαραθώνος συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, προσωπικά, την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα. Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα».

Τη σημασία του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος του Δήμου Μαραθώνος ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος: «Σήμερα, λοιπόν, είναι ένας ακόμη σταθμός στα τελευταία δύο χρόνια της Αττικής και θα πρέπει αυτό να το πιστώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής και στην ΕΥΔΑΠ, που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεκινάμε από τον Μαραθώνα. Αν δεν απατώμαι, είναι η τρίτη στάση. Υπήρξε η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ραφήνα. Σήμερα, υπάρχει ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Θανάσης Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Νίκος Πέππας, η κα. Γεωργία Στεφανάκου, Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων και εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ,οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μαραθώνος κ.κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης,  Βασιλης Τσακιργιάννης, Γιώργος Ζορμπάς, Κώστας Μπούφης, Νικηφόρος Μπατζές, Χρήστος Στάμος, Δημήτρης Μακρής, Βαγγέλης Σωτηρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. κ. Μάνος Γεωργάτος, Αργύρης Λάσκος, ο Τοπικός Σύμβουλος  Γιώργος Λέπουρης , ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Κώστας Τσίρκας,  οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Νέας Μάκρης και Μαραθώνος κ.κ. Κώστας Κουλούκουσας και Κώστας Λάσκος, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αναστάσιος Χρυσίνας κ.α.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •