Πρωτοστάτης ο Δήμος Μαραθώνος στον Καθαρισμό του Σχινιά

websupport Δελτία τύπου 2 Σχόλια

Ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία η επιχείρηση καθαρισμού του Πευκοδάσους και της παραλίας του Σχινιά, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-27 Ιουνίου 2020 και ήταν μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της δράσης.

Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο (που έχει και την ευθύνη της πυροπροστασίας) το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» ο «ΣΚΑΙ» ο «ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α» ο «Σ.Π.Α.Π» ο «Ε.Δ.Σ.Ν.Α», εθελοντές, μαθητές από διάφορα σημεία της Αττικής, Σύλλογοι, ο «Ερυθρός Σταυρός» συνέβαλλαν -μεταξύ άλλων- στην τεράστια αυτή κινητοποίηση, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Ο Δήμος Μαραθώνος, από τους βασικούς συντελεστές και συνεργάτες της Περιφέρειας Αττικής, ήταν παρών με φορτηγά – μηχανήματα και προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με τους Εθελοντές Πυροσβέστες, καθώς και τις νεοσύστατες ομάδες: τη Δημοτική Οργάνωση Εθελοντών (Ο.Ε.Δ.Μ) και το Σώμα Ιππέων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πρώτη μέρα της δράσης, καθαρίστηκε ο χώρος του Πευκοδάσους από φερτά υλικά και σκουπίδια, ενώ ειδικά μηχανήματα πραγματοποίησαν αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης και των ξερών χόρτων.

Την επομένη, Σάββατο 27 Ιουνίου, το επίκεντρο της δράσης μεταφέρθηκε στην παραλία Σχινιά από όπου απομακρύνθηκαν πλαστικά και άλλα απορρίμματα, παράλληλα δε, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους λουόμενους για τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου.

Επίσης, συνεργεία του ΕΔΣΝΑ με ειδικά μηχανήματα, όπως βιοτεμαχιστές και φορτωτές, θρυμμάτισαν άχρηστα δέντρα, κλαριά και ακολούθως τα μετέφεραν στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης για κομποστοποίηση.

Για την υλοποίηση της διήμερης αυτής δράσης, ήταν απαραίτητο να κλείσουν οι είσοδοι σε αυτοκίνητα προς την παραλία, ενώ για τη συνέχεια και στα πλαίσια της προστασίας του Σχινιά, κανονίστηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη και του Δήμαρχου Μαραθώνος κ. Στέργιου Τσίρκα, καθώς και μεταξύ όλων των συναρμόδιων Φορέων, όπως πραγματοποιηθεί νέα διευρυμένη σύσκεψη.

Σε δηλώσεις του, αναφορικά με τη συγκεκριμένη δράση, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, ανέφερε τα εξής: «Μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Σχινιάς, ο μοναδικός αυτός πλούτος για τη χώρα μας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Αττικής και της πολιτείας, μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας κι εγκατάλειψης. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην προστασία και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου και της παραλίας. Σε συνεργασία με όλους του αρμόδιους Φορείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και τη χρυσή τομή, ώστε και ο χώρος να προστατευτεί αλλά και να μην αποκλείσουμε τον κόσμο ν’ απολαμβάνει το μπάνιο του. Ευχαριστώ θερμά όσους συνέδραμαν τη γιγαντιαία αυτή επιχείρηση και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Αττικής για το έμπρακτο ενδιαφέρον του. Να προσθέσω ακόμα, ορμώμενος από σχετική δήλωσή του κ. Πατούλη, ο οποίος σημείωσε πως: «Προστατεύοντας το Περιβάλλον προστατεύουμε τις ζωές μας» ότι συμφωνούμε κι επαυξάνουμε… αρκεί ετούτη η φράση, να βρίσκει αντίκρισμα κι εφαρμογή σε όλες τις δράσεις κι ενέργειες που σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σχόλια 2

  1. very good beggining. However a problem with parking was created in the entrance to the Dikastka. Cars were doubleparked. It created a problem for the residents going in and out. Since this is the only entrance to the neighborhood of Dikastika if there was a fire in Dikastika we would have a second fire tragedy. Police was not helping because it was not in their instructions to do anything. Nor troxaia would help. Please coordinate with police to take care of the overall parking issue. Thanks!

  2. Ελπιζουμε να παραδοθει συντομα στο κοινο η υπεροχη παραλια μας ασχετα με την ενταση του αερα !! Διοτι ο αποκλεισμος( τις περισσοτερες ημερες τελικα του καλοκαιριου )
    εχει γινει πολυ δυσαρεστος ,ιδιατερα φετος που πολυς κοσμος δεν θα μπορεσει να παει διακοπες .

Σχολιάστε