Τροπολογία Νομοσχεδίου νομιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη Νέα Μάκρη

websupport Δελτία τύπου

Τροπολογία με την οποία χαρακτηρίζονται «νομίμως υφιστάμενα τα κτίρια της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη Νέα Μάκρη» κατατέθηκε και ψηφίστηκε σήμερα (5/5/2020) στη Βουλή, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων επιτρέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη αξιοποίηση της έκτασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική, εδώ και είκοσι χρόνια (2000) αλλά έμοιαζε με «δώρον άδωρον» αφού η μη νομιμοποίησή τους απέτρεπε την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η αναβάθμιση των κτιρίων, σύμφωνα με την Τροπολογία «Νομιμοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος» θα γίνει με τη συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προκειμένου ν’ αποτελέσει Εκπαιδευτικό Πυλώνα, γενικότερα για θέματα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών από την Πολιτική Προστασία.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό το γεγονός της σπουδαιότητας της εν λόγω νομιμοποίησης, για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος. Με μόνιμη τη στέγαση Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών (ως παράρτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας) προστατεύεται και θωρακίζεται ο Δήμος μας, ενδυναμώνοντας παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018.

Επιπροσθέτως, με τη δημιουργία και λειτουργία Εκπαιδευτικού Πυλώνα, τόσο για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και γενικότερα για φυσικές καταστροφές, αναβαθμίζεται και «ζωντανεύει» η περιοχή, καθώς θ’ ανέβει η επισκεψιμότητα -γιατί όχι- και η ετεροδημότευση.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που «διευθετήθηκε και τακτοποιήθηκε μία εκκρεμότητα χρόνων, η οποία αποτελούσε βασικό στόχο της Διοίκησης του Δήμου», ευχαριστώντας θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, που επιμελήθηκε και εισήγαγε την Τροπολογία, αλλά και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Το να αποκτήσει η περιοχή μας μόνιμο αναβαθμισμένο Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος, είναι κάτι που μας εμψυχώνει συμβολικά και ουσιαστικά. Εάν ένας Δήμος στην Ελλάδα δικαιούται να διαθέτει τέτοιες υπηρεσίες, είναι σίγουρα ο Δήμος μας, μετά τη συμφορά του 2018. Θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας. Είκοσι χρόνια περιμέναμε για αυτήν τη νομιμοποίηση…» καταλήγει στη δήλωσή του, ο κ. Στέργιος Τσίρκας.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •