Εκδηλώσεις Μνήμης σε Μάτι και Νέο Βουτζά για τα δυο χρόνια από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018

websupport Δελτία τύπου

Σε βαρύ κλίμα θλίψης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν μνημόσυνα κι εκδηλώσεις τιμής των 102 αδικοχαμένων θυμάτων από τις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, τον Ιούλη 2018.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο, τόσο ο Δήμος Μαραθώνος όσο και η Εκκλησία (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στου Μάτι) αλλά και Σύλλογοι, Φορείς, Επιτροπές Πυρόπληκτων και συγγενείς θυμάτων, είχαν μεριμνήσει όπως διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή, τονίζοντας την ανάγκη για δικαίωση όσων χάθηκαν και αποκατάσταση όσων επέζησαν.

Τεράστιο πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ» κι ένα δακρυσμένο πρόσωπο είχε αναρτηθεί στην πρόσοψη του δημοτικού καταστήματος στη Νέα Μάκρη, ενώ οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έλαβαν χώρα, είχαν ως εξής:

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, όπου ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας υποδέχτηκε: την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη, τους βουλευτές κ.κ. Βασίλη Οικονόμου και Αντώνη Μυλωνάκη και τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θανάση Αυγερινό και Νικόλαο Πέππα.

Στο εν λόγω μνημόσυνο παρέστησαν επίσης, εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Αρχών, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, ενώ στη συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο στη θάλασσα, στη θέση Αργυρά Ακτή.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ήταν ο Τοπικός Σύμβουλος Νέας Μάκρης Κωνσταντίνος Αναστασίου.

Ανήμερα της μαύρης επετείου, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, κορυφώθηκαν οι τελετές με τ’ αποκαλυπτήρια του Μνημείου των θυμάτων της πυρκαγιάς που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Κώστας Ανανίδας, στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στον Νέο Βουτζά, όπου επίσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλο. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, το οποίο συγκλόνισε τους εκατοντάδες παριστάμενους, προκαλώντας δάκρυα και ρίγη συγκίνησης.

Η κεντρική και τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Ματιού, όπου συγκεντρώθηκαν Φορείς και κάτοικοι από τις πέντε πληγείσες περιοχές και αμφότερους τους Δήμους. Ο Πατέρας Δωρόθεος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση κι έγινε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, παράλληλα με το προσκλητήριο των νεκρών.

Η πολιτική ηγεσία στο πρόσωπο του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η Περιφερειακή Αρχή, καθώς και οι Δημοτικές – Τοπικές Αρχές, έδωσαν και στο σημείο εκείνο, το παρών, καταθέτοντας τη θλίψη τους, υποσχόμενοι ότι δεν θα ξεχάσουν και ότι «ποτέ ξανά» δεν θα επιτρέψουν τέτοια τραγωδία.

Με το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τα αισθήματα που μας κατακλύζουν αυτές τις ημέρες. Και δεν χρειάζονται τα πολλά λόγια. Ζούμε ξανά, τον εφιάλτη όπως τον ζήσαμε λεπτό προς λεπτό, δύο χρόνια πριν, παλεύοντας με τις φλόγες για να σώσουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας. 102 φίλοι, γνωστοί και συμπολίτες μας, δεν τα κατάφεραν. Ο τόπος έχει καταστραφεί και η φύση έχει παραμορφωθεί. Είναι χρέος τιμής μας, να στεγάσουμε τους πυρόπληκτους και να τους δώσουμε όσο γίνεται, τη ζωή τους πίσω, διασφαλίζοντας ότι πλέον, θα διαβιούν σε ασφαλές περιβάλλον. Ευχαριστώ την Πολιτειακή, Πολιτική και Περιφερειακή ηγεσία που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης. Ζητώ από όλους, να μην ξεχάσουν! Γιατί εμείς κι εγώ προσωπικά, υπόσχομαι πως ούτε πρόκειται να ξεχάσω ούτε να πάψω ν’ αγωνίζομαι για την αποκατάσταση των πληγέντων και της περιοχής, περιμένοντας τη ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Αιωνία τους η μνήμη!…».

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •