Μοναδικές στιγμές στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στον Μαραθώνα, λίγο πριν ταξιδέψει για το “Παρίσι 2024”

websupport Αθλητισμός, Δελτία τύπου Σχολιάστε

Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης έγινε το πρωί σήμερα, στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, ηυποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, στον προτελευταίο της σταθμό πριν ταξιδέψει για το Παρίσι. Σύλλογοι, σχολεία και εθελοντές του Δήμου μας δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα τη στιγμή που η ολυμπιονίκης μας της πάλης, Σταυρούλα Ζυγούρη, άναψε το βωμό της Φλόγας.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και αναφέρθηκε στους μεγάλους συμβολισμούς που περικλείει ο Μαραθώνιος Δρόμος, ως υπενθύμιση της Μάχης του Μαραθώνα:

“Ήταν μια μάχη πολιτισμών. Διαφορετικών τρόπων ζωής και σκέψης. Ελευθερία και αυτοδιάθεση, εναντίον αυταρχισμού και υποδούλωσης. Αυτή την κρίσιμη καμπή στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού υπενθυμίζει και εξυψώνει ο Μαραθώνιος Δρόμος, που, χάρη στον σπουδαίο Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ και, βέβαια, τον πεφωτισμένο Πιερ ντε Κουμπερτέν, έγινε, από το 1896 ήδη, Ολυμπιακό Άθλημα. 
Το μοναδικό, μάλιστα, που έχει τις ρίζες του σ΄ ένα διακριβωμένο ιστορικό γεγονός και όχι σε μια αθλητική, αγωνιστική παράδοση.
Σ’ αυτή τη μοναδικότητα, άλλωστε, βασίζουμε την πρότασή μας, ως Δήμος, για μόνιμη και σταθερή σύνδεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, αλλά και του παγκόσμιου ρεκόρ στην απόσταση, με την Αυθεντική Διαδρομή”.

Χαιρετίζοντας με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος των Γάλλων διοργανωτών, σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Κριστιάν Φατράς, αναφέρθηκε επίσης στους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών και, για να τους τονίσει εμπράκτως, εξέφερε σημαντικό μέρος του λόγου του στα ελληνικά.

“Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα”, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, αναφέρθηκε στο Παρίσι 2024 χαρακτηρίζοντάς το διοργάνωση της συμπερίληψης και της ισότητας και επικέντρωσε τον χαιρετισμό του στο πιο επίκαιρο στις μέρες μας μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που δεν είναι άλλο από την ειρήνη και την εκεχειρία

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας της ιστιοπλοΐας στους Special Olympics, Νικήτας Γεραμάνης, ήταν ο λαμπαδηδρόμος που είχε την τιμή να ανάψει τη δάδα του από τον βωμό και να ξεκινήσει τη μεταφορά της Φλόγας από το Μαραθώνα στο Σούνιο, μέσα σε θερμό χειροκρότημα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πέππας και πολλοί ακόμη εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Από πλευράς δημοτικής αρχής, παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Ζούρος, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Κώστας Λάσκος, Κωνσταντίνος Μεταξωτός, Πέτρος Πάλλης, Χρήστος Σάμος και, ασφαλώς, ο Τάσος Χρυσίνας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για το σχεδιασμό και το συντονισμό όλης της εκδήλωσης και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Κουλουμπής, Μαρία Σπανού. Παρούσες και οι Δημοτικές Σύμβουλοι Ευτυχία Σπανού, Σοφία Χαμηλοθώρη και η Κοινοτική Σύμβουλος Μαρία Αναστασιάδου.

Σημαντικότατη συνεισφορά στην άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης, είχε η Κοινοτική Σύμβουλος Νάνσυ Σακελλάρη και το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου μας, με τον Γιάννη Παπαβασιλείου και τον Παναγιώτη Πασχάλη να φροντίζουν για κάθε μικρή λεπτομέρεια, καθώς βεβαίως και ο Κοινοτικός Σύμβουλος Γιώργος Λέπουρης που παρουσίασε και απήγγειλε συγκινητικά τον Ολυμπιακό Ύμνο και η κ. Σοφία Κυπαρίσση, που μετέφρασε στα γαλλικά.

Ένα θερμότατο εύγε ανήκει σε όλους τους φορείς της περιοχής μας που έδωσαν χρώμα και ζεστασιά στην εκδήλωση. Ιδιαίτερα, να ευχαριστήσουμε τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Μαραθώνα – Βαρνάβα – Γραμματικού και του Ιδρύματος “Παμμακάριστος”, αλλά και τον Αθλητικό Σύλλογο Φειδιππίδη, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Μαραθώνα-Ραφήνας, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιακτή ΑΜΕΑ Νέας Μάκρης Μαραθώνα, το Σύλλογο Ρουμελιωτών Βορειοανατολικής Αττικής, τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Νέας Μάκρης, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αστέρα Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα και τους εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γραμματικού. Τέλος, ευχαριστούμε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα για την παραχώρηση των φορεμάτων για τις ιέρειες.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *