Παράταση, ως τις 15 Ιουλίου, για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων και την υποβολή δήλωσης

websupport Δελτία τύπου, Πολιτική Προστασία Σχολιάστε

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε να δοθεί παράταση δύο εβδομάδων, δηλαδή έως και τις 15 Ιουλίου 2024, στους πολίτες, προκειμένου να ολοκληρώσουν και να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας https://civilprotection.gov.gr/

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet. Επίσης θα χρειαστείτε τον ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου) του οικοπέδου.

Ποιοι είναι υπόχρεοι

Υπενθυμίζουμε ότι υποχρέωση καθαρισμού και δήλωσης έχουν οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε

(α) Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Προσοχή:

Όσοι έχουν ήδη στείλει δηλώσεις καθαρισμού του οικοπέδου τους στο Δήμο μας, θα πρέπει να μπουν και στην ιστοσελίδα https://akatharista.apps.gov.gr/ για να κάνουν την προβλεπόμενη δήλωση.

Τι πρέπει να κάνουν οι υπόχρεοι

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Η αποψίλωση δεν είναι απαραίτητη και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Τι προβλέπουν τα πρόστιμα

Για τους υπόχρεους που δεν θα υποβάλλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα φτάνει τα 1.000 ευρώ. Για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα έως τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες.
Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα 150 ευρώ και το πρόστιμο ανέρχεται έως τις 54.000 ευρώ. Τους ελέγχους για τους καθαρισμούς διενεργούν ήδη οι Δήμοι, ενώ επιτήρηση –και στη συνέχεια έλεγχοι- σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα γίνεται και με drones.

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *