“ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024”: Απόλυτα επιτυχημένη η άσκηση επί χάρτου του Δήμου μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

websupport Δελτία τύπου, Πολιτική Προστασία Σχολιάστε

Την Τρίτη 11/6/2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου η άσκηση επί χάρτου Πολιτικής Προστασίας ‘’ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ 2024’’. Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε σενάριο κινδύνου που αφορούσε στην Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών από την Παραλία του Βαρνάβα, στην οποία εκδηλώθηκε (υποθετικά) δασική πυρκαγιά.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Μαραθώνος μετά από συνεργασία του τομέα Πολιτικής Προστασία του Δήμου μας με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση 18 επεισοδίων αρμοδιότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Δασαρχείο, Κέντρο Υγείας κλπ).

Κατά την επίλυση των ζητημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν έγινε φανερό ότι η υψηλή ετοιμότητα, η γνώση των απαιτούμενων διαδικασιών και η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, διασφαλίζει την κατά το δυνατόν βέλτιστη αποτελεσματικότητα των απαιτούμενων ενεργειών, υπό τις συνθήκες ακραίας έντασης που προκαλεί η απειλή της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Στην άσκηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Λειτουργίας & Αναβάθμισης Κέντρου Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Λεωνίδας Μανωλάκος.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών καταστροφών, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Ανδρέας Αντωνάκος, το στέλεχος του Τμήματος Φυσικών καταστροφών της ΓΓΠΠ κ . Ευάγγελος Αγγελόπουλος, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ κ. Βασιλική-Χρυσάφω Λιώση και κ. Κωνσταντίνα-Ελένη Αντωνοπούλου.

Επίσης,  ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ν. Μάκρης Αντιπύραρχος Αθανάσιος Αρβανιτάκης.

Η κ. Δήμητρα Αθανασοπούλου από τη Δνση Αστυνομίας Β/Α  Αττικής.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σατσόγλου, Διοικητής και ο κ. Βασίλειος Μπακόπουλος Υποδιοικητής Α.Τ Μαραθώνα.
Ο κ. Γεώργιος Καρανικόλας από την Τροχαία Κηφισιάς, ο κ. Σπυρίδων Μοναστηριώτης και ο κ. Λεωνίδας Nάσιος από την Τροχαία Β/Α Αττικής.
Η κ. Παρασκευή Μπρούνου και ο κ. Γεώργιος Σιδέρης από το Λιμεναρχείο Ραφήνας.
Ο κ. Γεώργιος Λάφης και ο Βασίλειος Λεμπούσης από το Λιμενικό Τμήμα Ωρωπού.
Ο κ. Γεώργιος Κοντογεώργος από τη Ναυτική Βάση Ν. Ευβοϊκού.
Ο Δασάρχης κ. Διονύσιος Σωτηρόπουλος και ο κ. Γεώργιος Μίχας από το Δασαρχείο Καπανδριτίου. Ο  κ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης από το Δασαρχείο Πεντέλης.
Ο Συντονιστής Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης κ. Ιωάννης Σακελλάρης.

Η κ. Σωτηρία Μπάιμπου, η κ. Αρετή Πλέσσα, η κ. Θεοδώρα Καπατσέλη, της Δνσης ΠΠ , Περιφέρειας Α. Αττικής

Ο κ. Εμμανουήλ Καβαρνός εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχου Α. Αττικής κ. Β. Καβαλλάρη. Από τη Δνση ΠΠ Περιφέρειας Αττικής η κ. Αικατερίνη Μπαλαντινάκη, ο κ. Νικόλαος Κολήσης, η κ. Σοφία Σκαλτσά, ο κ. Ανδρέας Ντίνας, η κ. Αλεξάνδρα Βασιλείου, η κ. Τασιούλα Ρήγα, η κ. Βασιλική Αντωνίου και ο κ. Ιωάννης Καπρής.

Από τους λοιπούς αιρετούς του Δήμου Μαραθώνα συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμανουήλ Γεωργάτος, κ. Γιώργος Ζούρος, κ. Κώστας Λάσκος, κ. Πέτρος Πάλλης, κ. Χρήστος Στάμος και κ. Αναστάσιος Χρυσίνας.
Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Δημήτριος Κουλουμπής και κ. Μαρία Σπανού.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα κ. Παναγιώτα Δενδρολιβανά και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Ν. Μάκρης, κ. Ισίδωρος Μέξης, Γραμματικού, κ. Σπύρος Ζαγάρης και Βαρνάβα, κ. Γιώργος Ηλίας.
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννης Κυριακός, κ. Γεώργιος Λέπουρης, κ. Αθανάσιος Νησιώτης.
Ο Κοινοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών του Σ.Ε.Δ.Μ. κ. Ματθαίος Καραμολέγκος και τα μέλη του Σ.Ε.Δ.Μ. κ. Άγγελος Σπανάκος και κ. Παυλίνα Καλαμά. Τα μέλη των εθελοντών δασοπυροσβεστών του ΠΥ.Σ.ΕΘ Ν. Βουτζά – Προβαλίνθου κ. Νικόλαος Γούρνελος και κ. Αρκάδιος Γιακούμποβιτς.

Από του υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου συμμετείχαν και ασκήθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου κ. Νικόλαος Ζολοταριώφ, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικών κ. Άννα Λάμπρου Σωτήρχου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Ηλίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανακύκλωσης Καθαριότητας Περιβάλλοντος, Συντήρησης, Πρασίνου και Υποδομών κ. Αθανάσιος Φούντας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τοπικής Ανάπτυξης κ. Ελευθερία Χατζηγαβριήλ, ο Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος Πολιτικής Προστασίας και Συντήρησης Πρασίνου κ. Βασίλειος Λιακώνης, ο Προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Πέτρος Μπερτόλης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Συνοχής, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Στέφανος Κατσαγώνης, ο Προϊστάμενος Συντήρησης και Κίνησης Οχημάτων κ. Βασίλειος Μάζης, οι υπάλληλοι κ. Χρυσάνθη Πολύζου, κ. Ελένη Χρυσούλα και κ. Λίλλη  Χάλαρη. Η υπάλληλος της Κοινότητας Βαρνάβα κ. Αικατερίνη Φλώρου.

Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας κ. Βάνα Καμπέλη, κ. Γεωργία Σαφρά, κ. Αικατερίνα Λιούτα και κ. Μαρία Θανασιά.

Η διεξαγωγή άσκησης τέτοιας κλίμακας για πρώτη φορά στο Δήμο μας κατέδειξε ότι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στα πάσης φύσεως περιστατικά που διαχειρίζονται οι δυνάμεις που επιχειρούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, βασίζονται στον υψηλό επαγγελματισμό και τη δυνατότητα της διοίκησης να λαμβάνει, μετά από ουσιαστικό συντονισμό και λεπτομερή γνώση των διαδικασιών, τις βέλτιστες αποφάσεις που απαιτεί η κάθε επιμέρους κατάσταση ασφαλείας.

Ο Δήμος Μαραθώνος ευχαριστεί θερμά τα στελέχη του Υπουργείου για την καθοριστική συμβολή  τους στην πραγματοποίηση της άσκησης. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του Δασαρχείου, του Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης και των μονάδων των ΕΔ για την εξαιρετικά θετική αρωγή τους στη λήψη αποφάσεων του στοιχείου Διοίκησης, που κατέδειξε τον υψηλό επαγγελματισμό που τους διακρίνει.
Ακόμη, τα στελέχη του Δήμου που ανταποκρίθηκαν με προθυμία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις της επικίνδυνης κατάστασης  που προσομοίαζε η άσκηση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι γνωστικές εμπειρίες που προσκόμισαν τους εφοδίασαν με πολύτιμα εφόδια, που μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την άρτια διοργάνωση και υποστήριξη της άσκησης και το προσωπικό του Μουσείου για την πολύτιμη αρωγή τους στην προετοιμασία του χώρου και την φιλοξενία των συμμετεχόντων.

Οι ασκήσεις είναι χρήσιμες για να αυξάνουν τις δυνατότητες των υπηρεσιών σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά το πλέον καθοριστικό και αναγκαίο, είναι η συλλογική μας προσοχή, εγρήγορση και συμβολή, ώστε, παρά τις δυσχερείς συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση, να διατηρήσουμε ψηλά το επίπεδο ασφαλείας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ και ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ!!!

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *