Οι Καφέ Κάδοι, που συναντάτε σε διάφορα σημεία της πόλης (143 σε αριθμό), προορίζονται για την εναπόθεση – περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα «σκουπίδια» της κουζίνας και του κήπου μας.
Αυτά τα “οργανικά σκουπίδια” μετατρέπονται σε ένα πολύ θρεπτικό οργανικό λίπασμα για τα φυτά, μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης.
Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια είναι τα οφέλη της, τι τοποθετούμε στους καφέ κάδους ανακύκλωσης και που τους βρίσκουμε, ποια είναι η δραστηριότητα του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απαντήσουμε σε αυτή την ενότητα.
Το κλαδάκι, τα ξερά φύλλα, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι, είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά πετώνται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες και επί της ουσίας να δώσουν νέα ζωή.
Με λίγα λόγια, αυτά που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για μια νέα ζωή, για κάτι καινούριο. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να πούμε ναι στο χώμα, και όχι στη χωματερή.
Ενημερωνόμαστε, βελτιώνουμε τις καθημερινές μας πρακτικές, προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας.