Μήνυμα του Δημάρχου Στέργιου Τσίρκα: Ο Μαραθώνας θα τα καταφέρει!

websupport Δελτία τύπου Σχολιάστε

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 Αυγούστου στο Βαρνάβα, απείλησε, κυριολεκτικά, την ύπαρξη όλου του Δήμου μας, αφού, εντός των ορίων του, το μέτωπο της φωτιάς έφτασε κάποια στιγμή τα 25 ολόκληρα χιλιόμετρα πάνω στο χάρτη -αν λάβει κάποιος υπόψη του το ανάγλυφο και τις κορυφογραμμές, δηλαδή, ίσως και τα 35, ακόμη.

Αφήνει πίσω της μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, που αφορά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 52.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το 25% των εδαφών του Δήμου.
Αφήνει περίπου 30 καμένα ή με ζημιές σπίτια, θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και, λίγες ευτυχώς, κατεστραμμένες επιχειρήσεις.
Αφήνει βαριά πληγωμένο τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε πολλές περιοχές.
Εργαζόμαστε ακούραστα για όλα αυτά και, αν σ’ αυτή την πορεία που κρατά χωρίς διακοπή λεπτού εδώ και τρεις ημέρες, παρουσιάστηκαν ή παρουσιαστούν μικρές αστοχίες, όπως ένα κλειστό για κάποιες ώρες γραφείο (επειδή δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα) ή ένα τηλέφωνο που δεν απαντήθηκε αμέσως, ειλικρινής η συγγνώμη. Αλλά και κατανοητό, ελπίζω, ότι τέτοιου είδους ζητήματα μπορεί να προκύψουν όταν μια μεγάλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη επί του πεδίου και όχι επί του πληκτρολογίου.

Με βάση το απίθανο εύρος του μετώπου, την έκτασή μας των 226 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τη μανία του ανέμου και τις αναρίθμητες εστίες φωτιάς που έμοιαζαν να ξεπηδούν ασταμάτητα και από το πουθενά, η μια μετά την άλλη, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερος.

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς οι εθελοντές μας έδωσαν, για μια ακόμη φορά, την ψυχή τους στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου, ενώ σύσσωμη η δημοτική αρχή, βρέθηκε σε όλα τα σημεία όπου υπήρχε ή ανέκυπτε εκτάκτως ανάγκη. Όχι μόνο για συμπαράσταση στους πολίτες -ακόμη και με την έννοια του να βρίσκονται εκεί προκειμένου να εισπράξουν κάποιο ξέσπασμα, συνηθισμένο και ανθρώπινο, σε δύσκολες στιγμές αγωνίας και θυμού- αλλά και για να συνδράμει, παράλληλα με τους εθελοντές, το έργο των κλιμακίων πυρόσβεσης, με χρήσιμες πληροφορίες για το που θα έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα παρέμβασης.

Ο συντονισμός αυτός λειτούργησε κατά την παραδοχή όλων των υπευθύνων αποτελεσματικά, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στις Πυροσβεστικές Δυνάμεις που, με τη σειρά τους, κατέβαλαν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, με δεδομένο και ότι, εν τέλει, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια σε έκταση πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και σταμάτησε στο Χαλάνδρι!

Ελάχιστες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ο Δήμος Μαραθώνος έχει ήδη οργανώσει και λειτουργεί δομή ψυχοκοινωνικής συμπαράστασης και πρακτικής βοήθειας στους πληγέντες και έχει δημιουργήσει ξεχωριστή ενότητα στον ιστότοπό του για όλα όσα τους είναι χρήσιμα και αναγκαία αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Συγχρόνως, συνεργάστηκε από την πρώτη ώρα με ξενοδοχειακές δομές για τη φιλοξενία όσων είχαν ανάγκη, δεν άφησε ούτε λεπτό τα ζώα συντροφιάς χωρίς χώρο φιλοξενίας και περίθαλψης, έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή ζημιών, παρέχει με κάθε τρόπο βοήθεια στους πληγέντες σε ό,τι αφορά τις κρατικές αποζημιώσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, αναζητά με έντονο ρυθμό χορηγίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Ο Δήμος Μαραθώνος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πολίτες και τις Δημοτικές Αρχές όλων των Δήμων που έπληξε η πυρκαγιά. Στους όμορούς μας Δήμους Διονύσου, Ραφήνας-Πικερμίου και Ωρωπού, αλλά και στους Δήμους Παλλήνης, Πεντέλης, Βριλησσίων και Χαλανδρίου ευχόμαστε να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν γρήγορα τις επιπτώσεις από τη μεγάλη αυτή καταστροφή.

Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε θερμά και όλους τους Δήμους που μας προσέφεραν υλική βοήθεια ή έστω και ηθική συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά ακόμη και σήμερα.

Αυτονόητες είναι οι ευχαριστίες μας προς τη διοίκηση, τα πεζοπόρα τμήματα και τους πιλότους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΔΕΔΔΗΕ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις αρχές που μας πρόσφεραν ανεκτίμητη βοήθεια ώστε να αποτραπεί το χειρότερο για τον τόπο μας.

Ως Δήμαρχος οφείλω να αναγνωρίσω την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί και Κοινοτικοί μας Σύμβουλοι. Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και, χωρίς θεατρινισμούς και υπερβολές ήταν παρόντες στις φωτιές και στο πλάι των πολιτών που, όταν κινδυνεύει το σπίτι τους, πολύ λογικά, μπορεί να πουν και μια κουβέντα παραπάνω. Εν τέλει, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος ήταν εκεί τη δύσκολη στιγμή και ποιος απλώς περίμενε να τελειώσουν όλα για να τοποθετηθεί εκ του ασφαλούς επί παντός του επιστητού.

Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τις ευχαριστίες μου προς τους εθελοντές, τους κατοίκους που βοήθησαν στις κατασβέσεις, τους Συλλόγους, όπως ο «Κοκκινόβραχος» στο Καλέτζι και ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα», τα ξενοδοχεία που φιλοξένησαν πυρόπληκτους και, βέβαια, τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους μας, που υπερέβησαν -και εξακολουθούν να υπερβαίνουν- τον εαυτό τους το τελευταίο τριήμερο. Η προσπάθειά τους ήταν ανεκτίμητη, έτσι ώστε η 11η Αυγούστου να μη γίνει μια δεύτερη αποφράδα ημέρα για το Δήμο μας.
Δείξαμε,
σ’ αυτή την περιπέτεια, ανθεκτικότητα και νηφαλιότητα και μείναμε επικεντρωμένοι στην ουσία.
Να είστε όλοι βέβαιοι ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις υψηλές απαιτήσεις του έργου που έχουμε μπροστά μας, θα ανταπεξέλθουμε σ’ αυτό με επιτυχία! Ο Μαραθώνας θα τα καταφέρει!

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *