Με σημερινή (4-8-2025) απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, καθορίζεται ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για υποψήφιος που προέρχονται από την περιοχή μας, αλλά και από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ο Δήμος Μαραθώνος εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη θετική ανταπόκριση της κ. Υπουργού στο σχετικό αίτημα του Δήμου Μαραθώνος (επιστολή με Α.Π. 18831, 18/7/2025).
Σύμφωνα με την απόφαση, μόνον για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, ισχύει ειδικό ποσοστό, 2%, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης και τους αποφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Μαραθώνος και άλλες πυρόπληκτες ή και σεισμόπληκτες περιοχές.
Αναλυτικά, η απόφαση αφορά:
Ι. Την Περιφέρεια Αττικής
α) Δήμος Μαραθώνος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής,
β) Δημοτική Ενότητα Πικερμίου, του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
γ) Πολεοδομική Ενότητα Πατήματος Χαλανδρίου, του Δήμου Χαλανδρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών
δ) Δήμος Πεντέλης, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών
ΙΙ. Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
α) Δήμος Θέρμου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
ΙΙΙ. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
α) Δήμοι Θήρας και Ιητών, της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας
β) Δήμος Αμοργού, της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.
IV) Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
α) Δήμος Σιθωνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
V. Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
α) Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς, του Δήμου Αργοστολίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.
VI. Την Περιφέρεια Κρήτης
α) Δημοτική Κοινότητα Βουτών, του Δήμου Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Το δικαίωμα αυτό αφορά τους υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση – δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν Πανελλαδικές Εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2025 και οι οποίοι εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2025, ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.