Χρήση αμιάντου
Ο αμίαντος εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στη χώρα μας σε ορισμένες παλιές κατασκευές, και αναμένεται να βρεθεί σε μικρή ποσότητα σε πρόχειρες ή παλιές κατασκευές στην πληγείσα περιοχή. Στο παρελθόν έχει εκτεταμένα χρησιμοποιηθεί ως αμιαντοτσιμέντο και χαρακτηριστική είναι η κυματοειδής μορφή σε στέγες (φύλλα αμιαντοτσιμέντου), καμινάδες αλλά και πλακίδια δαπέδων, σωλήνες κλπ.
Έχει απαγορευθεί η χρήση προϊόντων που περιέχουν ίνες αμιάντου από το 2005,λόγω των αρνητικών επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία.
Κίνδυνοι στην υγεία από τον αμίαντο
Στην περίπτωση του αμιάντου, ο κίνδυνος για την υγεία προέρχεται από την εισπνοή ινών αμιάντου που υπάρχουν στον αέρα, που απελευθερώνονται εφόσον αυτός κατακερματιστεί. Στην περίπτωση εισπνοής αυτών των ινών μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες. Γενικά δεν αποτελεί κίνδυνο εφόσον είναι σταθερή κατασκευή και δεν εκτελούνται εργασίες επ΄αυτού.
Απομάκρυνση αμιάντου
Αν είναι αναγκαίο να απομακρυνθεί ο αμίαντος, η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο για το σκοπό αυτό. Στη χώρα μας υπάρχει κατάσταση εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του αμιάντου. Η κατάσταση αυτή είναι αναρτημένη στο site του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (με ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης 01.02.2018) http://www.ypakp.gr/uploads/docs/11010.pdf
Οι εταιρείες αυτές παράλληλα με την αποξήλωση παρέχουν επιθεώρηση για την αναγνώριση υλικών που περιέχουν αμίαντο, απορρύπανση του χώρου εκτέλεσης εργασιών με τη χρήση πιστοποιημένου εξοπλισμού, έκδοση πιστοποιητικού καθαρότητας του χώρου από ίνες αμιάντου, αποκατάσταση κατασκευής, διαχείριση και ασφαλή διάθεση των επικινδύνων αμιαντούχων υλικών.
Οδηγίες προς τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών για την προστασία τους από τον αμίαντο
Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας στην περίπτωση που, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, πρέπει να προβούν σε απομάκρυνση των διαφόρων αποβλήτων από τις οικίες τους μεταξύ των οποίων και αμιαντούχων αποβλήτων.
Η «επαφή» με αμιαντούχα υλικά γενικά πρέπει να αποφεύγεται και να μην πραγματοποιείται οποιαδήποτε εργασία επί των αμιαντούχων υλικών, όπως σπάσιμο, ξύσιμο, τρύπημα, σκούπισμα, πριόνισμα, αποξήλωση κλπ, αφού ενέχει τον κίνδυνο απελευθέρωσης ινών αμιάντου. Για όλες τις εργασίες και για την αναγνώριση πιθανών επικινδύνων και αμιαντούχων αποβλήτων στις περιοχές που επλήγησαν οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τους ΟΤΑ για να τους επισκεφθεί εξειδικευμένη εταιρεία, χωρίς κόστος για τους πολίτες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τις αδειοδοτημένες εταιρείες, ώστε κινητά συνεργεία να βρίσκονται καθημερινά στις περιοχές και να υποστηρίζουν τους πολίτες παραλαμβάνοντας με ασφάλεια επικίνδυνα και αμιαντούχα απόβλητα και παρέχοντας και ενημέρωση. Σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια έχουν δοθεί στους ΟΤΑ.
Κατεδάφιση κατεστραμμένων οικιών/κτιρίων
Ομοίως κατά την κατεδάφιση των κατεστραμμένων οικιών/ κατασκευών, στην περίπτωση που υπάρχουν αμιαντούχα υλικά, θα πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία δηλαδή να επιληφθούν οι εξειδικευμένες εταιρίες που προαναφέρθηκαν και διαθέτουν την εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη διαχείριση των αποβλήτων αυτών.