Ανακοίνωση – ενημέρωση, από 1 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου εκάστου έτους

websupport Πολιτική Προστασία Σχολιάστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από 1 Νοεμβρίου μέχρι 3Ο Απριλίου εκάστου έτους

Στα δάση και δασικές εκτάσεις, στις χορτολιβαδικές και στις αγροτικές εκτάσεις

Απαγορεύεται :

  1. Να ανάβετε και να διατηρείτε για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
  2. Να ανάβετε και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων ,σκηνών , αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων.
    3.Να τοποθετούνται , φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και σε απόστασημ300 μέτρων από αυτές.
  3. Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές.
  4. Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.
  5. Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα που έχουν βύσμα από ύλη από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
  6. Το κάπνισμα μελισσών.
  7. Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  8. Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.

Κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων παραπάνω επιτρέπονται ενέργειες και εργασίες που απαιτούν τη χρήση φωτιάς στη  ύπαιθρο , μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω:

  • Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
  • Τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από την παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστης που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα και εξασφαλίζεται με τοποθέτηση περιμετρικά της εστίας της φωτιάς κατάλληλου μεγέθους λίθων.
  • Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς ,σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  • Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά , υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ποσότητα χώματος.

Περιοχές πρώτης επικινδυνότητας όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ 575/80 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων». (ΦΕΚ Α 157) .

Με την επιφύλαξη των διατάξεων της ΚΥΑ 568/125347/20.1.2004 :Κώδικες Οργής Γεωργικής Πρακτικής» (ΦΕΚ Β.142) για τους μήνες Μάιο μέχρι και Οκτώβριο κάθε έτους .

Για την καύση φυτικής ύλης ως προϊόν καθαρισμού , έως και την 30 Απριλίου 2024, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να  επικοινωνείτε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να ενημερώνεστε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν , τα υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη πληροφορία.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *