Οργάνωση και λειτουργία των καταργούμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της λυθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνος

websupport Αποφάσεις Δημάρχου Σχολιάστε

ΘΕΜΑ: «Οργάνωση και λειτουργία των καταργούμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της λυθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Μαραθώνος μέχρι την ενσωμάτωση αυτών στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας»

Αριθμός Απόφασης: 23/2024

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 τεύχος Α’) «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  3. Τη συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ», ΦΕΚ 1277/Β/2011
  4. Τη συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», ΦΕΚ 203/Β/1992 και τις τροποποιήσεις της (ΦΕΚ 1798/Β/2007 και 2036/Β/2017)
  5. Τη συστατική πράξη της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (Κ.Ε.Δ.ΜΑ.)», ΦΕΚ 1277/Β/2011
  6. Την αριθμ.1317/οικ.109105/19-12-2023 (ΑΔΑ: ΨΡΓΧ46ΜΤΛ6-4Μ1) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ μετά την κατάργηση των ν.π.δ.δ. και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων (ν. 5056/2023)».
  7. Την αριθμ.1271/οικ.102775/28-11-2023 (ΑΔΑ: 60ΗΩ46ΜΤΛ6-ΩΘΤ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Κατάργηση νομικών προσώπων των ΟΤΑ α΄ βαθμού και μεταφορά οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού στους δήμους».
  8. Τις διατάξεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαραθώνος (ΦΕΚ 3147/2012/τ. Β΄), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
  9. Τις διατάξεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του καταργούμενου ΝΠΔΔ του Δήμου μας, «ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» (ΦΕΚ 708/Β/2015).
  10. Τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Υπηρεσίας της λυθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας, «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (Κ.Ε.Δ.ΜΑ.)».
  11. Τις ασκούμενες δραστηριότητες και τη στελέχωση των καταργούμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της λυθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.
  12. Τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του Δήμου που ασκούν παρεμφερείς/ομοειδείς αρμοδιότητες.
  13. Την υπ’ αριθμ. 18/2024 απόφαση Δημάρχου περί ορισμού Αντιδημάρχων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του σ’ αυτούς
  14. Το γεγονός ότι ο Δήμος μας από 01-01-2024 εκπληρώνει τους σκοπούς των καταργούμενων νομικών προσώπων και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που αυτά ασκούσαν.
  15. Την ανάγκη απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων και τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από 01-01-2024.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Α. Για το καταργηθέν ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ»

Οι αρμοδιότητες του ανωτέρω καταργούμενου με τις διατάξεις του ν. 5056/2023 ΝΠΔΔ του Δήμου μας, όπως αναφέρονται στην συστατική του πράξη (ΦΕΚ 1277/Β/2011) και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, θα ασκούνται από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Βρεφονηπιακών & Παιδικών Σταθμών, ΚΑΠΗ και Κοινωνικής Αρωγής, που συστήνεται με σκοπό την εκπλήρωση των σκοπών του ΝΠΔΔ.

Β. Για το καταργηθέν ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ»

Οι αρμοδιότητες του ανωτέρω καταργούμενου με τις διατάξεις του ν. 5056/2023 ΝΠΔΔ του Δήμου μας, όπως αναφέρονται στην συστατική του πράξη και τις τροποποιήσεις της (ΦΕΚ 203/Β/1992, ΦΕΚ 1798/Β/2007 και 2036/Β/2017) και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, καθώς και οι σχετικοί σκοποί και δράσεις του, θα ασκούνται από την καθ’ ύλην αρμόδια οργανική μονάδα του Δήμου, ήτοι το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Υπηρεσίες λειτουργικής υποστήριξης των ανωτέρω καταργηθέντων νομικών προσώπων και των μονομελών και συλλογικών οργάνων αυτών, με οριζόντιες υποστηρικτικές αρμοδιότητες, ομοειδείς με αντίστοιχες αρμοδιότητες του οικείου Δήμου (εκκαθάριση δαπανών, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού), θα ασκούνται – μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας- από τις αντίστοιχες καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Δήμου κατά λόγο αρμοδιότητας, ήτοι ενδεικτικά, τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Συντήρησης Υποδομών κλπ., κατά περίπτωση.

Γ. Για τη λυθείσα δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (Κ.Ε.Δ.ΜΑ.)»

Οι αρμοδιότητες και η άσκηση των σκοπών και δράσεων της ανωτέρω λυθείσας με τις διατάξεις του ν. 5056/2023 επιχείρησης του Δήμου, όπως αναφέρονται στη συστατική της πράξη (ΦΕΚ 1277/Β/2011) και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, θα ασκούνται από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικών και Αθλητικών Εγκαταστάσεων & Εκδηλώσεων, που συστήνεται με σκοπό την εκπλήρωση των σκοπών και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΔΜΑ.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων της διαχείρισης των αθλητικών, πολιτιστικών και λοιπών εγκαταστάσεων, τη συντήρησή τους, τη διοργάνωση κάθε είδους σχετικών εκδηλώσεων και την εν γένει λειτουργία των χώρων και εγκαταστάσεων που έως τις 31.12.2023 διαχειριζόταν η ΚΕΔΜΑ, το προσωπικό του Αυτοτελούς Τμήματος συνεργάζεται άμεσα με τις αντίστοιχες οργανικές μονάδες του Δήμου Μαραθώνος, κατά λόγο αρμοδιότητας, ήτοι ενδεικτικά, τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Συντήρησης Υποδομών κλπ., κατά περίπτωση.

Δ. Ειδικότερα οι υπάλληλοι των νεοσυσταθέντων Αυτοτελών Τμημάτων που ήταν αρμόδιοι και ασκούσαν προ της 1ης/1/2024 καθήκοντα οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών, συντήρησης χώρων και εγκαταστάσεων, καθαριότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ασφάλειας, διοικητικής μέριμνας, διαχείρισης προσωπικού κλπ. των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων, θα εκτελούν καθήκοντα υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Δήμαρχος

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΕΛΛ8ΩΛΜ-Χ6Κ

https://diavgeia.gov.gr/doc/ΕΛΛ8ΩΛΜ-Χ6Κ

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *