Περί καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας

websupport Πολιτική Προστασία 2 Σχόλια

Περί καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024, υπενθυμίζεται σε ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές:

  • οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων,που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • εκτάσεωνπου βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των άνωθεν περιοχών.
  • εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα

ότι  υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο  Δήμος οφείλει να διενεργεί τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων οφείλουν, εκτός από την εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, να συναινούν στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του  Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης αυτού, ο οικείος Δήμος ακολουθεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/23.

Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύνανται να ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο  Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου, αιτείται προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής, υποχρεούται σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Διαδικασία απομάκρυνσης των βλαστικών αποβλήτων που παράγονται από τα κλαδέματα και την αποχλόαση της ποώδους βλάστησης και των λοιπών καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων

Οι υπόχρεοι οφείλουν να ακολουθούν τις προβλέψεις αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως περιγράφονται στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί αποβλήτων. Ήτοι:

1. Να μην αναμιγνύονται τα βλαστικά υπολείμματα με άλλα απόβλητα και γενικά η διαχείρισή τους να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4819/2021 (Α’ 129), δεδομένου ότι υπάρχει διαφορετική διαχείρισητων παραγομένων υλικών (τα βλαστικά είναι βιοαπόβλητα, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να είναι, απόβλητα κατεδαφίσεων, απορρίμματα κ.ο..κ).

2. Να απομακρύνεται άμεσα το σύνολο των βλαστικών και μη υπολειμμάτων μετά το πέρας των εργασιών. Ο οικοπεδούχος, προ του καθαρισμού του οικοπέδου, οφείλει να έχει εξασφαλίσει τη νόμιμη και ασφαλή διαχείριση των βλαστικών και λοιπών υλικών.

3. Απαγορεύεται η ρίψη βλαστικών ή λοιπών υλικών σε άλλους χώρους, ή σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι. Βλαστικά υπολείμματα, όπως πευκοβελόνες, εφόσον πρέπει να μεταφερθούν μέσα σε σάκους, πρέπει να αδειάζονται με ευθύνη του μεταφορέα στο χώρο διαχείρισής τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μοιραστείτε το
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχόλια 2

  1. Προκειται για οικοπεδο μπαινοντας απο την οδο Ρουμελης στην οδο Θρακης. Ειναι η 3η ιδιοκτησια δεξια μπαινοντας στη Θρακης.Δεν καθαριζεται ποτε χρονια τωρα και το καθαριζαμε εμεις οι γειτονες με δικα μας εξοδα. Πλεον επειδη δεν θα το ξανακανουμε επιληφθειτε εσεις ωστε να αναγκαστει ο ιδιοκτητης. Εχουμε παιδια και ατομα ΑΜΕΑ. Ευχαριστω πολυ. Πιστευω στο αμεσο ενδιαφερον σας.

    1. Post
      Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *